Proč Martin Michek na Dakaru vsadil na sportovní výživu Sponser?

Martine, stručně se nám představ a prozraď nám za jaký tým jsi na Dakaru jel a kolik Dakarů máš už za sebou?

Zdravím všechny fanoušky motorsportu, ale i ostatní sportovce. Jmenuji se Martin Michek, jsem motokrosový a dakarský závodník. Moje největší vášeň je MX, kde jsem získal 2 tituly vicemistra světa, 18 titulů mistra republiky a 4 tituly mistra Evropy. Tak jsem si začal pohrávat s myšlenkou, že je potřeba dovršit tu pomyslnou špičku ledovce a zkusit ten nejtěžší závod světa – Dakar. V roce 2023 to byl můj čtvrtý Dakar a myslím, že s perfektními výsledky, což je 11. místo. Před dvěma lety jsem byl desátý, kdy jsem vyrovnal historický rekord v dějinách naší české země v kategorií motorek.

 

Jak probíhá příprava sportovce na takový závod? Strava, trénink, ale i mentální příprava? Pomáhá Ti někdo jako trenér nebo kouč?

Dakar je jeden z nejnáročnějších a nejtěžších závodů na světě v motorsportu. Mě osobně pomáhá především moje intuice, píle a vůle v sobě něco dokázat a dá se říct, že mě dopředu žene cíl, který mám v hlavě a chci se stále zlepšovat a zlepšovat. Proto je důležitý být připravený po fyzické a psychické stránce, nicméně samotný Dakar není úplně o tom, že tam máme dostupné perfektní stravovací možnosti. Proto mi pomáhá profesionální výživa Sponserfood.cz od firmy Halbich, kterou mám jak před Dakarem, tak při Dakaru. Na všechny moje otázky a skladbu jídla mi odpovídá Blanka Slavíková, která je přímo propojená s centrálou ve Švýcarsku. Strava je důležitá, protože v závodech jedeme kolikrát třeba 800 km na “svůj vlastní benzín” a ten můj je od Sponser. Během celého dne mám přesně nastavený příjem produktů, které beru, abych doplnil bílkoviny, sacharidy, tuky atd. Sponser mi celkově pomáhá Dakar zvládnout, speciálně letošní byl velmi náročný na doplňování energie.

23-dkr-michek-01 (1)

 

Jak vypadá dakarská strava a myslíš, že Ti Sponser pomohl k lepším výsledkům? Pokud ano, řekneš nám, který produkt je pro Tebe jedničkou?

Jak už jsem řekl, Sponser mi zajišťuje kompletní stravu na cestách. Ze samotných jídel, které nám připravuje organizátor si nevytáhnu tu potřebnou energií. V závodním dnu mi pomáhá Sponser a kdykoliv je třeba, něco potřebuji, ze Sponseru jsou stále na drátě a ihned mi pomáhají a jsou online k dispozici. Na dlouhé etapy s sebou vozím všechny energetické tyčinky, kofeinové ampule, solné kapsle i kvůli velkým ztrátám potu. Ale jednoznačně vede ACTIVATOR 200.

 

Doporučil bys Sponser ostatním motorkářům a sportovcům?

Určitě! Bez váhání bych Sponser doporučil všem amatérským i profesionálním sportovcům, ale i lidem v běžném životě, aby zjistili, jak je Sponser kvalitní. Já, co jsem koukal kolem sebe, tak na Dakaru nejsem sám, kdo užívá Sponser. Je to špička ve výživě. I ostatní top sportovci, třeba v tenise, používají Sponser. A to je známka toho, že je Sponser kvalitní. Já se vždy snažím najít kvalitu, která mi pomůže a Sponser dokáže zvednout výkon a doplnit energii. A co je nejdůležitější - je tam tým lidí, kteří ví a umí člověku pomoct, a v dnešní době je servis důležitý.


 Jsi spokojený s výsledkem a plánuješ příští rok opět nastoupit do dalšího Dakaru?

S výsledkem jsem spokojený, byť to nebylo 10. místo, ale 11. místo. Když jsem se ale kouknul víc do hloubky těch výsledků, tak jsem zjistil, že 11. místo letos je pro mě jezdecky cennější. Letos se jelo o dva dny více a dojel jsem se ztrátou 1 hod 42 min, takže jsem byl na 14 dnech o hodinu rychlejší, což beru jako jezdecký posun. Samozřejmě si ale nejvíce cením 10. místa, protože to bylo vyrovnání rekordu a bylo to dobře, protože píšeme v motoristickém sportu dějiny a dokážu přilákat diváky k Dakaru. Mám obrovské množství fanoušků, kteří mi dávají podporu a impuls, takže se na dalším Dakaru určitě uvidíme. A děláme všechny potřebné kroky, abychom i to 10. místo vylepšili.

325400666_1624536051335965_7567224030840667212_n

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.