Rukavice na ruce a hned se jede hladce

Cyklistika je nejen o výdrži a síle. Je to také o správném výběru vybavení - od helmy, bot až po malý, ale velmi důležitý detail, jako jsou rukavice. Chystáte se nějaké pěkné vybrat? Hračka, řeknete si. Jsou ale parametry, na které je třeba se zaměřit, aby jste byli s rukavicemi spokojeni. V tomto blogovém článku se podíváme na to, proč rukavice používat a co je při výběru rukavic důležité.

Chopper, Ringwood Forest - MR5_9814

 

Proč vůbec používat cyklistické rukavice?

Cyklistické rukavice jsou nezbytným doplňkem pro každého, kdo tráví hodně času na kole. Slouží nejen jako vrstva mezi rukou a řídítky (chrání naše ruce před oděrkami a otřesy a poskytují lepší úchop na řídítkách), ale také jako ochrana proti nárazům a pádům. Bez nich by nám ruce snadno sklouzly, což by mohlo vést k nehodě.

Polstrované rukavice mohou pomoci snížit únavu rukou a zlepšit komfort při dlouhých jízdách. Rukavice s bezpečnostními prvky, jako jsou reflexní pásky, mohou také zvýšit vaši viditelnost a bezpečnost na silnici. A konečně, rukavice mohou dodat vaší cyklistické výstroji estetický nádech, pokud si vyberete styl, který se vám líbí.

Představme si na okamžik, že jste profesionální houslista. Bez ohledu na to, jak bravurně ovládáte svůj nástroj, pokud nemáte správný druh smyčce, nikdy nedosáhnete té dokonalé harmonie mezi vámi a vaším nástrojem. Stejně tak to funguje i u cyklistických rukavic.

Pink Polka Rider Gloves - MR5_3047

 

Podle čeho vybrat ty správné cyklistické rukavice pro Vás?

Výběr rukavic by měl být také založen na typu cyklistiky, které se cyklista věnuje. Například silniční cyklisté mohou upřednostňovat lehké a prodyšné rukavice, zatímco horští cyklisté potřebují robustnější a více ochranné rukavice.

Při výběru cyklistických rukavic je důležité vzít v úvahu několik faktorů:

1. Materiál: Prodyšné a odolné rukavice jsou ideální pro dlouhé jízdy. 

2. Střih: Střih je třeba si vybrat dle účelu, pro který rukavice slouží. O materiálu a střihu si více povíme v textu níže.

3. Velikost: Rukavice by měly dobře sedět, ale nesmí být příliš těsné, aby nedošlo k omezení průtoku krve. S výběrem velikosti rukavic na našem eshopu Vám pomůže tabulka velikostí, kterou najdete na fotce u každého produktu. Měřte pečlivě.

4. Polstrovaní: Výstuhy jsou také důležité, protože chrání dlaně před otřesy a vylepšují komfort při jízdě.

5. Bezpečnostními prvky: Prvky, jako jsou např. reflexní pásky nebo výrazné znaky, jsou pro lepší viditelnost.

6. Design: A konečně, je-li to pro vás důležité, zvažte i estetickou stránku - rukavice by měly ladit s Vaší cyklistickou výstrojí.

 

Black (Youth Gloves) - MR5_0384

 


Materiál a střih - zásadní parametry pro Váš výkon a pohodlí

Je zřejmé, že střih rukavic může mít vliv na pohodlí a výkon, ale rozhodující je také materiál, ze kterého jsou rukavice vyrobeny. Rukavice vyrobené z pružného a odolného materiálu, jako je například neopren, poskytnou dobrou ochranu a zároveň umožní pohyb prstů bez omezení. Materiál by měl také dobře odvádět pot, aby ruce zůstaly suché a neproklouzávaly na řídítkách.

Pro letní cyklistiku je ideální volbou rukavice vyrobené z lehkých a prodyšných materiálů, jako je polyester nebo lycra, které umožňují optimální odvod potu a udržují ruce chladné a suché. Pro zimní cyklistiku je vhodnější volbou rukavice s izolací, které jsou vyrobené z voděodolných a větruodolných materiálů, jako je neopren nebo softshell. Tyto rukavice umožňují zachovat teplo, zároveň odvádí vlhkost a chrání ruce před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Nepodceňujte ani vnitřní podšívku rukavic, ta by měla být vyrobena z měkkého a teplého materiálu, jako je fleece, pro dodatečné teplo a pohodlí.

Chopper, Apparel - DSC04229

Dobře padnoucí rukavice s vhodným střihem mohou poskytnout větší pohodlí během jízdy, protože jsou navrženy tak, aby dobře seděly na ruce a minimalizovaly tlak na nervy v dlani. Rukavice s dobrým střihem mohou zlepšit výkon tím, že poskytují lepší grip a kontrolu nad řídítky. Rukavice se správným střihem umožňují větší flexibilitu a pohyblivost prstů, což může zlepšit schopnost cyklisty manipulovat s řídítky a brzdami. To může být obzvláště užitečné při jízdě v náročných podmínkách, jako je déšť nebo horko, kdy se ruce mohou stát kluzkými. 

Vezměme si například rukavice s krátkými prsty. Tyto rukavice jsou ideální pro teplé počasí, protože umožňují lepší cirkulaci vzduchu a zabraňují pocení rukou. Navíc poskytují lepší citlivost, což je výhodné při manipulaci s převodovkou nebo brzdami. Na druhou stranu, pokud jedete v chladnějším počasí, mohou Vám ruce mrznout. Rukavice s dlouhými prsty naopak poskytují lepší ochranu a izolaci v chladnějším počasí. Mohou také chránit ruce před trny nebo jinými ostrými předměty, pokud byste měli nehodu.

Jedno je však jisté: bez ohledu na to, jaký střih nebo materiál zvolíte, rukavice by měly být pohodlné a měly by vám dobře padnout. Pokud Vás rukavice nepohodlně tlačí, mohou způsobit nepříjemné otlaky nebo dokonce puchýře, což jistě nepřispěje k Vašemu výkonu a k tomu, abyste si jízdu náležitě užili.

Na závěr si dovolíme parafrázovat slavného designéra Charlese Eamese, který řekl: "Podrobnosti nejsou jen podrobnosti. Tvoří design." A právě v případě cyklistických rukavic tyto "podrobnosti" – jako je střih, materiál a pohodlí – hrají klíčovou roli v tom, jak efektivně a bezpečně budete na svém kole jezdit.

Na našem eshopu najdete širokou nabídku kvalitních MTB rukavic značky Muc-Off, která je vyhlášená svým moderním a neotřelým designem, stačí kliknout ZDE a vybrat si - Ty Vaše srdcovky :-) 

 

D&C (White Jersey Shoot) - MR5_7257


Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.