Hypotonický, isotonický nebo hypertonický nápoj - který vybrat?

Mnoho lidí stále ještě věří, že při trénincích stačí pít samotnou vodu. Ano, možná při velmi krátkých a neintenzivních aktivitách stačí. Ale z nedávné studie z Massey University na Novém Zélandu, která byla nedávno publikovaná ve Sports Medicine, vyplývá, že některé sportovní nápoje jsou pro hydrataci při trénincích mnohem lepší než samotná voda.1

Smyslem iontových nápojů je hydratace a doplnění potřebných minerálů, o které tělo během sportovních aktivit přichází, a zároveň udržení výkonu během sportu.

Nevíte, který iontový nápoj vybrat? V tomto článku si vysvětlíme, jaké jsou mezi jednotlivými kategoriemi sportovních nápojů rozdíly. Volba pak záleží na Vašich cílech a preferencích.

 

Typy sportovních iontových nápojů

Před uvedením rozdílů mezi sportovními nápoji je zásadní definovat tonicitu, protože ta určuje, jak jsou tekutiny po konzumaci absorbovány.

Tonicita vyjadřuje rozdíl osmotického tlaku mezi dvěma roztoky, které jsou vzájemně odděleny polopropustnou membránou (například buněčnou membránou).

Tonicitu ovlivňují pouze rozpuštěné látky, které nemohou projít membránou. Tonicitu lidských tělesných tekutin ovlivňuje především sodík.2

Tyto úrovně tonicity definují kategorii sportovních nápojů:

  • Hypotonický: nízká tonicita
  • Isotonický: tonicita podobná krvi
  • Hypertonický: vysoká tonicita

V souvislosti se sportovními nápoji se rovněž používá pojem osmolalita. Osmolalita je definována jako množství tzv. osmoticky aktivních částic, které jsou rozpuštěné v jednom kilogramu rozpouštědla (nejčastěji vody). Mezi osmoticky aktivní částice se řadí zejména různé ionty (sodík, draslík, chlorid apod.), dále cukry (například glukóza) a některé další nízkomolekulární látky (například močovina).3

porovnání iontaku

Pochopení tonicity sportovních nápojů má nesmírný význam, zejména pro Vaši hydrataci během tréninku a závodů. Na internetu najdete různé rady ohledně výběru sportovního nápoje, my se budeme držet doporučení švýcarského výrobce SPONSER SPORT FOOD AG. Pojďme si tedy rozebrat pojmy isotonický, hypotonický a hypertonický, abychom ukázali výhody každého sportovního nápoje.

 

HYPOTONICKÝ NÁPOJ

Hypotonické sportovní nápoje vynikají na trhu svým vysokým hydratačním potenciálem. Ve srovnání s isotonickými a hypertonickými nápoji mají nízkou tonicitu a nabízejí obsah sacharidů nižší než 6 %. Jak zjistil Rowlands a jeho kolegové ve své metaanalýze1, hypotonické sportovní nápoje jsou nejlepší volbou, protože usnadňují rychlejší vstřebávání tekutin v tenkém střevě a zároveň poskytují tělu nezbytnou glukózu. Díky tomu jsou ideálním řešením pro:

  • Dlouhodobou fyzickou námahu (1 nebo více hodin)
  • Efektivní hydrataci těla.

Podporou účinného příjmu tekutin a začleněním minimálního množství sacharidů se hypotonické sportovní nápoje stávají hlavní volbou pro jedince, kteří se snaží efektivně doplňovat tekutiny během sportovních aktivit.

SPONSER COMPETITION DRINK je hypotonický nápoj formulovaný bez okyselujících látek jako je např. kyselina citrónová nebo ovocné prášky. V kombinaci s velmi jemnou příchutí je COMPETITION® výborně stravitelný i při vysoce intenzivní námaze, a je to sportovní nápoj vhodný pro delší vytrvalostní cvičení. Při těchto akcích se sportovci často setkávají nejen s gastrointestinálními problémy, ale také s omezenou chutí na sportovní nápoje v důsledku příliš intenzivní chuti, sladkosti a kyselosti.

Kromě toho lze SPONSER COMPETITION® používat v extrémně vysokých koncentracích až do 100 g prášku na 1000 ml vody, kdy je výsledný nápoj stále ještě hypotonický (240 mOsm/kg). To je další výhoda při ultravytrvalostním cvičení, kde je požadován co nejvyšší příjem energie. SPONSER COMPETITION® bez okyselujících látek je také šetrnější k zubní sklovině než sportovní nápoje s nižším pH.

Speciální verze COMPETITION® drinku je neochucená varianta s neutrální chutí - SPONSER ULTRA COMPETITION DRINK. Ten umožňuje sportovcům individuálně dochucovat nápoj např. čajem nebo kapkou sirupu.

 

Screenshot 2024-03-26 at 09-28-53 SPONSER® SPORT FOOD 🇨🇭 (@sponsersportfood_com) • Fotky a videa na Instagramu

 

ISOTONICKÝ NÁPOJ

Většina sportovních nápojů na trhu spadá do kategorie isotonických nápojů, což znamená, že mají podobnou tonicitu jako krev. Obecně platí, že isotonické nápoje obsahují přibližně 6–8 % sacharidů, což sportovcům poskytuje rovnováhu energie, elektrolytů a tekutin.

Osmotický tlak vně buňky odpovídá tlaku cytoplazmy v buňce. Objem buňky proto zůstává nezměněn.2

Mettler a jeho kolegové4 však ve svém průzkumu trhu zjistili, že většina isotonických sportovních nápojů je hraničně hypertonických, což může po konzumaci způsobit gastrointestinální potíže a pálení žáhy. Isotonické sportovní nápoje jako takové se doporučují lidem, kteří se věnují:

  • krátkým, vysoce intenzivním aktivitám,
  • kde hlavní prioritou je dostatek energie, nikoli hydratace.

Podle našich zkušeností sportovci týmových a míčových sportů (hokej, fotbal, basketbal atd.) preferují intenzivněji ochucený a sladší SPONSER ISOTONIC DRINK sportovní nápoj před COMPETITION®. To je pravděpodobně způsobeno především jejich schopností pít během přestávek a ne během sportovního výkonu. Aktivity jsou krátké až středně dlouhé, pití nápojů probíhá v méně vyčerpaném stavu. Za těchto podmínek není nic špatného na chuťově intenzivních, kyselejších izotonických sportovních nápojích, které dokonale plní svou funkci dodání energie a tekutin.

 

Screenshot 2024-03-26 at 11-49-58 SPONSER® SPORT FOOD 🇨🇭 (@sponsersportfood_com) • Fotky a videa na Instagramu

 

HYPERTONICKÝ NÁPOJ

Hypertonické sportovní nápoje jsou známé pro svou vysokou tonicitu, přičemž většina formulací obsahuje 10 % nebo více sacharidů. Tyto hypertonické přípravky jsou navrženy tak, aby zpomalily hydrataci zpomalením vyprazdňování tekutiny ze žaludku do tenkého střeva, kde se vstřebává. Místo toho umožňují rychlou obnovu energie díky vyššímu obsahu cukru.

V důsledku toho však hypertonické sportovní nápoje představují řadu problémů. Zaprvé, oddálením procesu vyprazdňování žaludku to může způsobit gastrointestinální nepohodlí, které může ovlivnit výkonnost. Zadruhé, tyto nápoje zaostávají v oblasti hydratace, což může být pro sportovce neúčinné až nebezpečné, zejména při cvičení delším než 1 hodinu a při sportovních aktivitách v horku.

Hypertonické sportovní nápoje jsou vhodné pouze tam, kde:

  • energie a živiny jsou hlavní prioritou,
  • dehydratace je nevýznamná.

 

Závěr

Každému sportovci doporučujeme, aby si sám otestoval, zda je pro něj vhodnější COMPETITION® nebo ISOTONIC během tréninku a soutěže. Oba sportovní nápoje jsou vhodné pro podporu fyzického výkonu při vytrvalostním výkonu i pro rehydrataci po fyzické zátěži.

SPONSER nabízí i další sportovní nápoje, které však neobsahují sacharidy (nebo jen minimum), tudíž nedodávají energii, ale pouze elektrolyty či aktivní látky. Tyto nápoje jsou vhodné při redukční dietě. Tabulka níže Vám může pomoci lépe se zorientovat v nabídce sportovních nápojů značky SPONSER.

POROVNÁNÍ SPORTOVNÍCH NÁPOJŮ

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.