Kofein ve sportu: důležitá je ideální dávka ve správný čas

Není žádným tajemstvím, že kofein může zvýšit výkon ve sportu. Každý, kdo někdy před tréninkem nebo soutěží vypil silnou kávu, kolu nebo energetický nápoj s obsahem kofeinu, může povzbuzující účinek potvrdit z vlastní zkušenosti. Kofein je přírodní látka a je jedním z nejstarších stimulantů na světě. Ve sportu, jak ukázaly nesčetné studie, kofein zvyšuje sportovní vytrvalostní výkon a zlepšuje koncentraci a pozornost v rozhodujících fázích soutěže.

Švýcarská společnost pro sportovní výživu SSNS uvádí kofein jako doplněk s nejvyšší účinností v kategorii «A». Zejména sprinterští a vytrvalostní sportovci se pravidelně uchylují ke kofeinu, ať už před startem nebo během závodu. Aby bylo užívání kofeinu v konečném důsledku prospěšné, je důležité, aby byl přijímán způsobem přizpůsobeným konkrétní situaci.

SSNS považuje za vhodné následující dávkování:

• 3-6 mg na kg tělesné hmotnosti 1 hodinu před cvičením

• 3-6 mg na kg v dávkách 0,3 - 1,0 mg na kg tělesné hmotnosti rozložených po celou dobu soutěže (např. 50 mg pro 75 kg osoby = 0,7 mg/kg každé 1-2 h)

• 1-2 mg na kg tělesné hmotnosti nejpozději 30 minut před koncem soutěže.

301366036_10166525138330118_7037309476586688745_n

Jde o nemalé dávky. Pro sportovce vážícího 60 kg to znamená dávku kolem 180-360 mg kofeinu před soutěží! Protože asi žádný sportovec nechce začínat soutěž s půl litrem koly nebo třemi espressy v žaludku, přinesl výživový průmysl na trh takzvané kofeinové shoty. Zaručují přesné dávkování, jsou praktické na používání a jsou dodávány v různých příchutích, takže z nich mohou těžit i lidé, kteří nemají rádi kávu.

Švýcarský výrobce sportovní výživy SPONSER® má ve svém sortimentu dvě příchutě kofeinových shotů, které oceňují a využívají sportovci na všech výkonnostních úrovních. ACTIVATOR 200 dodává 200 mg kofeinu na 25ml ampuli a je dodáván v příchutích «Cola-Lemon» a «Fruit Boost». Vegan shot využívá kofein z různých zdrojů: guarana, maté, extrakt ze zeleného čaje a také kofein ve volné formě. Na rozdíl od jiných zdrojů je účinek nejen rychlý, ale také trvá až čtyři hodiny.

DOPORUČENÝ PŘÍJEM ACTIVATORU 200

Sprint a intervalový výkon

Ve sprintu a intervalových sportech sportovcům prospívá zvýšená koncentrace, pozornost a adrenalinová aktivita. Je vhodné užívat dostatečně dlouho před výkonem, cca 30-60 min před, aby byla pokryta optimální doba působení.

Soutěže trvající 1-3 hodiny

V závodech trvajících několik hodin je patrný i zvýšený vytrvalostní výkon díky lepšímu využití mastných kyselin pro zásobování energií. Protože nejvyšší koncentrace kofeinu v krvi nastává asi 45-60 minut po požití a během následujících 2-3 hodin se opět vyrovná, je také důležité plánovat příjem podle individuální situace. Maximálního efektu tak lze dosáhnout přímo od startu nebo například konkrétně během druhé poloviny soutěže či závěrečné fáze.

Soutěže trvající 12-24 hodin

Jednou z možných aplikací by bylo užívání jednoho ACTIVATORU 200 s 200 mg kofeinu na ampuli každé 3 hodiny (nebo o něco více či méně v závislosti na tělesné hmotnosti). Pokud již máte s kofeinem zkušenosti a dobře ho snášíte, můžete ho pít hned od začátku soutěže. Jinak je vhodné ještě chvíli počkat a ampule používat v 5-6 hodinových intervalech. Nebo pak pouze selektivně - konkrétně asi 30 minut před fázemi kritickými pro výkon, například v noci nebo v dostatečném předstihu před očekávaným poklesem výkonu. Alternativou ke kofeinové ampuli jsou kofeinové kapsle CAFFEINE CAPS, které upřednostňujeme v případě vytrvalostních aktivit, kdy je lepší kofein užívat po menších dávkách kvůli menšímu zatížení žaludku. Kapsle jsou vhodnější pro vytrvalostní sportovce s citlivým žaludkem, kterým běžné kofeinové doplňky dělají problémy.

Ultra dlouhé akce (několik dní)

Zde můžete postupovat podle stejných doporučení jako pro 12-24 hodin. Je však třeba dbát na to, aby byla zajištěna dostatečná vzdálenost (alespoň 4 hodiny předem) mezi jakýmkoli příjmem kofeinu a přestávkami na spánek.

 

DALŠÍ PRODUKTY SPONSER S OBSAHEM KOFEINU

Pokud chcete při dlouhodobějších aktivitách rozložit příjem kofeinu do malých dávek, můžete využít i další produkty od značky Sponser. Místo ACTIVATORU 200 můžete zvolit kofeinové kapsle, které jsou vhodné i pro osoby s citlivým žaludkem. Nebo kofeinový energetický gel či energetické želatinové bonbóny.

tuba kapsle gums

 

 

CO JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT OHLEDNĚ UŽÍVÁNÍ KOFEINU?

Užívání kofeinu může vést k dehydrataci organismu, což je jedna z hlavních příčin svalových křečí. Je třeba opravdu důsledně tělo hydratovat pomocí sportovních nápojů bohatých na minerály.

Je třeba důsledně dodržovat maximální doporučované dávky kofeinu. Předávkování kofeinem může navodit nervozitu, vysokou podrážděnost, záškuby svalů, ale i špatné soustředění, zažívací problémy, bušení srdce a problémy se spánkem. Tolerance kofeinu je ryze individuální a je třeba vypozorovat, jaká dávka kofeinu je vhodná přímo pro Vás. Kofein není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Kofeinu by se měly vyhnout osoby s vysokým krevním tlakem.

Kofein neobsahuje žádné kalorie a ačkoli působí proti únavě a navozuje pocit sytosti, je třeba dbát na dostatečný přísun energie. Vhodné jsou energetické tyčinky nebo gely.

Snažte se kofein užívat střídmě a mimo závody jeho užívání snížit na minimum. O to více Vám při důležitých závodech pomůže.Tělo si totiž může na kofein vytvořit toleranci.

Kofeinové doplňky stravy vždy zkoušejte při tréninku před závody, abyste zjistili, jak na ně reagujete. Nikoli v den závodů.

 

speed

 

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.