Má stejný účinek šálek kávy jako kofeinový Activator 200?

Mnohé studie ukazují, že kofein je schopen zvýšit sportovní vytrvalostní výkon a zlepšit koncentraci a pozornost v rozhodujících fázích soutěže. Renomované instituce ze světa sportovní výživy (Australian Institute of Sport, Swiss Sports Nutrition Society) proto řadí kofein do třídy A, což odpovídá doplňku s nejvyšší úrovní průkaznosti. Forma, ve které je kofein přijímán – ať už jako káva, čaj, espresso, Cola, prášek, shot, booster, žvýkačka, energetický nápoj atd. – hraje podřadnou roli. Pro sportovce má primární význam dávkování a individuální tolerance a účinek kofeinu.

Švýcarská společnost pro sportovní výživu odhaduje, že následující dávky kofeinu jsou vhodné pro sport:

• 3-6 mg na kg tělesné hmotnosti 1 hodinu před cvičením.


• 3-6 mg na kg v dávkách 0,3 - 1,0 mg na kg tělesné hmotnosti rozložených po celou dobu soutěže (např. 50 mg pro 75kg osobu = 0,7 mg/kg každé 1-2 h).


• 1-2 mg na kg tělesné hmotnosti nejpozději 30 minut před koncem soutěže.

 

kofein

 

Kolik kofeinu obsahuje káva?

Předpokládejme, že např. žena nebo muž sportovec váží 60 kg. Takový člověk by si měl vzít cca 180-360 mg kofeinu hodinu před začátkem soutěže. Kolik šálků kávy nebo espressa obsahuje přesně tuto dávku lze jen zhruba odhadnout: obsah kofeinu, druh kávy, technika vaření a množství tekutiny v nápoji se příliš liší.

Studie Ben Desbrow et al. například v Queenslandu (Austrálie) analyzovali 97 různých espresso nápojů. Průměrný obsah kofeinu na porci byl 106 mg. Naměřené rozmezí bylo ohromující a odhalilo obsah kofeinu mezi 25-214 mg na jeden šálek (1). Další studie od stejného autora ukázala, že espresso ze stejné prodejny Starbucks může obsahovat mezi 63-91 mg kofeinu v závislosti na čase (2).

 

V hlavní roli ACTIVATOR 200

charact

Sponser ACTIVATOR 200 se stal oblíbenou "zbraní" cyklistů, běžců, motocyklových závodníků atd. ACTIVATOR 200 poskytuje kofein z různých zdrojů, ve volné formě i vázané formě z guarany, maté a extraktu ze zeleného čaje. ACTIVATOR 200 se používá zejména tam, kde je vyžadován zvýšený výkonu vytrvalostního charakteru, zvýšená pozornost a zvýšená koncentrace. ACTIVATOR 200 dodává 200 mg kofeinu na 25ml ampuli a je dodáván v příchutích «Cola-Lemon» a «Fruit Boost».

Jaké jsou výhody ACTIVATORU oproti běžným zdrojům kofeinu?

  • Na rozdíl od jiných zdrojů kofeinu má účinek nejen rychlý nástup, ale účinek také déle trvá - až čtyři hodiny.
  • Není potřeba vypít velké množství kofeinového nápoje (např. Coca-Coly) před soutěží. Nikdo nechce začínat závod s plným žaludkem.
  • Sportovec zná přesně dávku kofeinu, kterou přijal.
  • Ampulka se vejde do kapsy a sportovec ji může mít všude s sebou.
  • Není potřeba žádné náčiní, jako při přípravě kávy. Stačí jen vypít a jet.
  • Někomu káva nechutná, ACTIVATOR 200 chutná většině lidí.

 

activ2 

 

ACTIVATOR 200 - dobrý parťák na závodech

Ti, kteří pokrývají svou potřebu kofeinu při tréninku a při soutěži kofeinovými dávkami, jako je ACTIVATOR 200 od švýcarského výrobce sportovní výživy SPONSER®, přesně vědí, kolik miligramů kofeinu přijmou (konkrétně 200 mg). Kromě toho jsou kofeinové boostery, jako je ACTIVATOR 200, praktické, vždy při ruce a chuťově přijatelné pro většinu sportovců.

 

fast

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.