S duší nebo bez duše?

Začali jste jezdit na kole a přemýšlíte nad bezdušovými plášti? Co jsou to ale ty „bezdušáky“ a v čem nám pomáhají při jízdě?

V dnešní době většina závodníků na horských kolech, enduru, ale i silnici preferuje pouze bezdušové pláště.

20068 - 20073 - Tubeless Rim Tape - Workshop8

Proč jsou bezdušové pláště tak oblíbené?

  • Jsou odolnější proti propíchnutí.
  • Jsou lehčí!
  • Ihned si všimnete rozdílu v tom, jak lehce se na kole šlape, protože bezdušové pláště snižují rotační hmotnost kol.
  • Díky nižšímu tlaku získáte lepší přilnavost, komfort na nerovnostech a pocit bezpečí.

Bezdušové ráfky jsou navrženy tak, aby „zahákly“ pneumatiku a pevně ji držely na ráfku, což ve spojení s těsnící hmotou vytváří těsnění kolem patky pneumatiky. Příprava ráfku zahrnuje jeho oblepení silnou páskou (TUBELESS RIM TAPE), aby vzduch nemohl unikat otvory pro paprsky, a montáž ventilku, který umožňuje nastavit tlak vzduchu v pneumatice.

Chybějící duše je v plášti nahrazena většinou bílým roztokem, kterému nikdo neřekne jinak než „mlíko“ :-) V případě malých defektů stačí použít těsnicí hmotu, která uvnitř pneumatiky zacelí malé díry (NO PUNCTURE HASSLE TUBELESS SEALANT až do 6 mm).

Samozřejmě se může stát, že se na bezdušových pláštích objeví i větší defekt, proto je dobré s sebou vozit sadu na opravu nebo speciální knoty (PUNCTURE PLUG REPAIR KIT).

Dávejte si pozor i na pravidelnou kontrolu tlaku v pneumatikách a doplňování mléka, které po několika měsících vysychá...

20131 - Puncture Plug Repair Kit - MTB - 9

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.