Spánek, sportovní výkon a regenerace

Pro každého z nás je spánek důležitou součástí udržení optimálního zdraví. Pro elitní sportovce se však spánek stává zásadním pilířem úspěchu. Pokud jde o sportovní výkon, spánek hraje roli v: 

  • reakčních časech,
  • motorických funkcích,
  • motivaci,
  • soustředění,
  • regulaci stresu,
  • regeneraci svalů,
  • výkonu při sprintu,
  • tvorbě svalového glykogenu,
  • metabolismu glukózy,
  • paměti a učení,
  • riziku zranění,
  • míry onemocnění,
  • nežádoucímu nárůstu hmotnosti.

 

Ve výčtu by se dalo pokračovat. Stále více sportovců začíná vnímat, že spánek má velký vliv na výkon, výhry i prohry. Fyzická kondice a dobrá výživa jsou zásadní pro dosažení špičkového sportovního výkonu, ale spánek hraje stejně důležitou roli. V posledních letech se ukázalo, že jak kvalita, tak množství spánku získaného u elitních sportovců může být důvodem mezi výhrou a prohrou.

 

uraz

 

Nedostatek spánku

Méně spánku je spojeno se zvýšenou mírou zranění během tréninků nebo soutěží. Když je hráč unavený po nekvalitním spánku, reaguje pomaleji. Zpomalená reakční doba může být rozdílem mezi tím, zda hráč utrpí zranění, kterému lze předejít, nebo je plně soustředěný a předvídá situaci.

Únava také ovlivňuje imunitní systém těla, sportovci jsou náchylnější k nemocem. To znamená, že nedostatek spánku může sportovce nejen vyřadit kvůli zranění, ale také zhoršuje kvalitu výkonu díky zpomalené regeneraci. V průběhu času mohou sportovní zranění, zdravotní problémy a neschopnost plně regenerovat zapříčinit i předčasný konec sportovní kariéry.

 

prohra

 

Spánek a regenerace

Pravidelný, dostatečně dlouhý a kvalitní spánek je alfou i omegou fyzického i duševního zdraví. Slouží k regeneraci, detoxikaci mozku a správné funkci oběhového i imunitního systému.

Nezáleží ale jenom na délce spánku, ale i na jeho kvalitě a také na tom, v jaké části dne a noci spíme. Nejkvalitnější spánek totiž probíhá mezi desátou večerní a druhou hodinou ranní. V té době splácíme spánkový dluh z předchozího dne a teprve v následujících hodinách se tělo více věnuje regenerační činnosti.

zdspanek

 

Dáme Vám 5 rad, jak lépe usínat a spát:

  • Pravidelný spánkový režim je pro celkové zdraví i produktivitu zcela klíčový. Choďte spát ve stejný čas a ve stejný čas se i probouzejte. Nehledě na to, jestli je všední den nebo víkend. Jedině tak si nebudete rozhazovat a znovu nastavovat spánkové cirkadiánní hodiny.

 

  • Nastavte si v ložnici nižší teplotu. Vnitřní teplota našeho těla musí klesnout zhruba o půl stupně, abychom mohli usnout. Pomáhá i relaxační horká koupel, teplá voda totiž způsobí, že tok krve se nasměruje do pokožky, tedy pryč z tělesného jádra.

 

  • Eliminujte zdroje světla a hluku. Převážně modré světlo brání kvalitnímu spánku. Proto odložte mobilní telefony, vypněte televizi a místo toho si raději před spaním přečtěte knihu.

 

  • Hýbejte se, nastavte si režim a pravidelně zařaďte sport na čerstvém vzduchu. Svižná procházka během dne Vám pomůže zajistit kvalitnější spánek. Tělesná aktivita navíc pomáhá bojovat proti depresivním stavům.

 

  • Zapomeňte na pozdní večeře, konzumaci alkoholu nebo kofeinu těsně před spaním.

 

Proč užívat Sponser Relax & Recover?

Relax & Recover je speciální přípravek pro zklidnění a relaxaci, který je dílem švýcarské společnosti Sponser, která ručí za top kvalitu. Tento doplněk stravy obsahuje patentované složky (bližší popis viz níže), které mají pozitivní vliv na celkové zklidnění, zlepšení nálady, zkvalitnění spánku a na duševní svěžest. Účinnost těchto aktivních látek byla potvrzena v klinických studiích. Obsažené minerály uvolňují svalové křeče, chrání tkáně proti oxidativnímu stresu, snižují únavu a podporují normální funkci nervového systému.

Tento produkt je vhodné užívat v období zvýšeného stresu, např. během zkouškového období, při náročném zaměstnání, před závody atd.

Výhodou produktu Relax & Recover oproti běžným přípravkům na zklidnění je to, že nepůsobí útlum ani malátnost. Naopak, podporuje plné soustředění.

Rovněž nevykazuje žádné vedlejší účinky a na rozdíl od antidepresiv není návykový.

 

Jaké hlavní aktivní látky Sponser Relax & Recover obsahuje?

L-tryptofan

L-tryptofan je po chemické stránce jednou z esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí vytvořit samo a musíme ji tedy přijímat stravou nebo doplňky stravy. Je přítomna v rostlinných i živočišných bílkovinách.

Tuto aminokyselinu můžeme řadit mezi tzv. mozkové nutrienty. Tyto látky vyživují nervové buňky a zlepšují jejich činnost. Prokrvují mozek a celkově zrychlují mozkové procesy. Je klinicky dokázáno, že mozkové nutrienty ovlivňují aktivitu mozku, upravují psychické problémy a postarají se o příliv energie. Může být užitečný i při procesu odvykání kouření či pití alkoholu, neboť napomáhá zvládat abstinenční příznaky při odvykacích kůrách.

L-tryptofan slouží jako prekurzor serotoninu, což je neurotransmiter, který v mozku ovlivňuje spánek, ale i mentální aktivitu. To je bioaktivní látka, která má význam jako přenašeč nervových vzruchů v centrálním nervovém systému, kde se podílí na procesech, které ovlivňují psychický stav i naši náladu. Při jeho nedostatku pak dochází ke změnám nálad, depresi, poruchám spánku, podrážděnosti apod. Tato aminokyselina má významnou úlohu též v metabolismu neméně důležitého hormonu, kterým je melatonin. Melatonin ovlivňuje naše biologické rytmy, cyklus spánku, konkrétně ovlivňuje kvalitu spánku i regeneračních procesů probíhajících ve spánku (zdroj: www.efia.cz).

L-theanin

Odhaduje se, že téměř 65 % dospělé populace zažívá nějakou formu stresu a tato čísla neustále rostou. Již od starověku se traduje, že pití zeleného čaje navozuje relaxaci. Taiyo, průkopník ve vědě o zeleném čaji, zjistil, že tento relaxační účinek je způsoben přítomností aminokyseliny L-theaninu, která se nachází téměř výhradně v čaji. Klinické výzkumy naznačují, že 50 mg – 200 mg Suntheaninu stimuluje aktivitu v mozku známou jako alfa vlny, které jsou spojeny s uvolněným, ale bdělým duševním stavem. Suntheanine je obchodní název pro Taiyovu patentovanou čistou formu L-theaninu.

Suntheanin získal několik ocenění a je chráněn více než 40 americkými a mezinárodními patenty (zdroj: www.suntheanine.com).

Extrakt ze šafránu

Green Plants Extracts, expert na řešení duševního zdraví a rovnováhy, vytvořil Saffr'Activ® - inovativní extrakt ze šafránu pro zlepšení nálady vyznačující se jedinečnou standardizací, s minimálním zaručeným obsahem 3 % crocinů a nad 2 % safranalu.

Dvojitě zaslepená randomizovaná a placebem kontrolovaná preklinická studie byla provedena v roce 2014 na 30 subjektech. Ukázalo se, že Saffr'Activ® významně zlepšuje celkovou kvalitu spánku u 100 % subjektů, pomáhá usnout a umožňuje probouzet se zcela odpočatý (zdroj: www.saffractiv.com).

Hydrolyzát mléčného proteinu

Zjistilo se, že chvilku natrávené mléko novorozence ztiší a uklidní. Vědci z Ingredie laboratoires ve spolupráci s francouzskou l’Université de Nancy byli schopni v mateřském mléce identifikovat hydrolyzovaný mléčný protein obsahující bioaktivní peptid s relaxačními vlastnostmi nazývaný alfa-casozepin.

Prostřednictvím selektivní afinity k určitým receptorům v centrálním nervovém systému, nazývaným GABAA receptory, zvyšuje hydrolyzát mléčného proteinu Lactium® aktivitu kyseliny gama-aminomáselné (GABA), neurotransmiteru dobře známého svým inhibičním působením na úzkost a svými relaxačními vlastnostmi. Na rozdíl od benzodiazepinů nevytváří Lactium® žádnou závislost ani při vysokých dávkách. Působí tedy efektivně a přirozeně (zdroj: www.lactium.com).

 

Chcete se o produktu Relax & Recover dozvědět více? Stačí kliknout na obrázek:

relx2

 

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.