Syrovátkový protein

Jak název napovídá, zdrojem syrovátkového proteinu je syrovátka. Ta je obsažena v mléce a vzniká odstraněním bílkoviny kaseinu, kdy po sražení mléka vzniká tuhá složka kasein (v podstatě tvaroh) a tekutá složka - syrovátka (víceméně byla považována za odpad tohoto procesu).
Syrovátkový protein je dnes nejoblíbenějším zdrojem proteinů. Syrovátka vzniká přirozeně výše uvedeným procesem a má nejvyšší biologickou hodnotu (BV) bílkovin, 165 dle Osera (BV celého vejce = 155). Syrovátková bílkovina je považována za nejkompletnější zdroj bílkovin, protože obsahuje vysoké koncentrace všech devíti esenciálních aminokyselin, které tělo nemůže syntetizovat samo o sobě, a proto je musí získat ze stravy. Z těchto důvodů se syrovátková bílkovina běžně používá k rozvoji svalů. Mimo aminokyselin obsahuje širokou škálu vitamínů B a minerálů. Dnes je základním zdrojem rychle vstřebatelných a stravitelných bílkovin. Její složení a jedinečné vlastnosti si oblíbili výrobci i uživatelé, a proto patří k nejprodávanějším proteinům na světovém trhu se sportovní výživou.

SPONSER® nabízí různé typy syrovátkového proteinu, které jsou vhodné pro širokou škálu aplikací. Při výběru proteinu je důležité zohlednit zejména váš cíl, např. zda se snažíte nabrat svalovou hmotu, nebo naopak redukovat tuk a přitom si zachovat svalstvo.

 

KONCENTRÁT
Syrovátkový koncentrát je nejčastěji používaným syrovátkovým produktem a získává se koncentrováním bílkovin ze syrovátky. Je to nejméně zpracovaná forma syrovátkového proteinu a je považována za nejchutnější variantu. Avšak obsahuje podstatně více tuku a sacharidů než syrovátkový izolát, a proto má nižší obsah bílkovin. Začíná se vstřebávat asi po hodině a tělo jej stráví cca po dvou hodinách. Jestliže zajistíte dostatečný příjem koncentrátu ze syrovátky pro kompenzaci nízkého obsahu bílkovin, nebude vývoj svalové hmoty narušen. Pokud potřebujete stravu s omezeným množstvím kalorií nebo máte problémy se snášenlivostí laktózy, důrazně doporučujeme zvolit formu syrovátkového izolátu. V oblasti sportovní výživy má koncentrát neochucené syrovátkové bílkoviny obvykle obsah bílkovin 70 až 80 % a vyznačuje se dobrou kvalitou za skvělou cenu. V naší nabídce najdete SPONSER SWISS WHEY CONCENTRATEcož je čistý syrovátkový koncentrát, nebo SPONSER WHEY TRIPLE SOURCE PROTEIN, který je směsí koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu syrovátkové bílkoviny.

 dfpiqe8g


IZOLÁT

Syrovátkový izolát je nejčistší formou syrovátkového proteinu. Jedná se o proteinový prášek nejvyšší možné kvality a je ideálním řešením pro ty, kteří nechtějí kompromisy v kvalitě bílkovin. Čistá prášková forma izolátu dosahuje okolo 90% obsahu bílkovin s minimálním množstvím tuku (<1%) a sacharidů. Díky svému složení je SPONSER WHEY ISOLATE 94 vhodný pro osoby s intolerancí laktózy. Doporučuje se také lidem, kteří se snaží redukovat tuk a zároveň chránit a regenerovat svaly po náročném tréninku. SPONSER při výrobě syrovátkového izolátu využívá proces překřížené mikrofiltrace (CFM). Tento postup patří k náročnějším metodám výroby, což ovlivňuje i výslednou cenu proteinu.

                iso sacek coko

HYDROLYZÁT
Syrovátkový hydrolyzáty jsou tzv. "předtrávené bílkoviny", protože jejich proteinové řetězce již byly enzymaticky naštěpeny. Syrovátkový hydrolyzát je založen na syrovátkovém koncentrátu nebo izolátu. V závislosti na stupni hydrolýzy lze regulovat velikost proteinových řetězců. Čím více je peptidů, tím je kratší řetězec a rychlejší absorpce ze střeva do krve. Peptidy jsou krátké řetězce několika aminokyselin (základních stavebních jednotek bílkovin). Výhodou je, že hydrolýza může redukovat alergický potenciál syrovátky a mléčné bílkoviny a částečně zlepšit rozpustnost a stravitelnost proteinu. Vzhledem k extrémně rychlé biologické dostupnosti hydrolyzátů se používají zejména těsně před, během nebo krátce po fyzické aktivitě. SPONSER PREMIUM WHEY HYDRO doporučujeme těm, kteří chtějí rychle nabrat svalovou hmotu (objem).

10jVjfPQ

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.