Alkalické minerály zlepšují hydrataci a fyzickou výkonnost

Jste sportovec a hledáte způsoby, jak zlepšit svůj sportovní výkon? Možná jste slyšeli o alkalických minerálech a přemýšleli jste, zda by vám mohly prospět. V dnešním příspěvku se podíváme na to, k čemu může sportovec alkalickou směs minerálů využít.

Během intenzivního fyzického výkonu se v těle hromadí kyseliny, což vede ke snížení pH - stavu, který se nazývá acidóza. Acidóza může mít negativní vliv na výkon sportovce, protože může přispět k únavě svalů a snížené schopnosti těla regenerovat se.

Alkalické minerály, jako jsou vápník, draslík a hořčík, mohou pomoci neutralizovat kyseliny a předcházet acidóze. Tím mohou pomoci zlepšit výkon, podporovat rychlejší zotavení svalů a přispívat k lepšímu celkovému zdraví sportovce.

Na téma "působení minerálů na acidobazickou rovnováhu v těle" je možné vyhledat mnoho studií. Níže uvádíme některé zajímavé závěry, které ze studií vyplývají.

DP Heil se ve své studii zaměřil na to, zda konzumace vody bohaté na minerály může zlepšit jak acidobazickou rovnováhu, tak stav hydratace u mladých zdravých dospělých v běžných podmínkách. Došel k závěru, že pití alkalizované vody je spojeno se zlepšenou acidobazickou rovnováhou (tj. alkalizací krve a moči) a stavem hydratace.

Jakub Chycki a jeho kolegové ve své studii přišli na to, že alkalická voda či hydrogenuhličitan sodný může sloužit jako prevence účinků metabolické acidózy vyvolané cvičením. Hlavním cílem bylo ve dvojitě zaslepené, placebem kontrolované randomizované studii prozkoumat vliv vysoce alkalické vody na minerální bázi na acidobazickou rovnováhu, stav hydratace a anaerobní kapacitu. Anaerobní výkon byl hodnocen dvojitými 30s Wingate testy pro dolní a horní končetiny, ze vzorků kapilární krve z prstu se stanovovala koncentrace laktátu. Kromě toho byla hodnocena acidobazická rovnováha a stav elektrolytů (z moči). Výsledky naznačují, že pití alkalizované vody zvyšuje hydrataci, zlepšuje acidobazickou rovnováhu a anaerobní výkon při cvičení.

V dalším experimentu Jakub Chycki s kolegy potvrdil, že několikadenní suplementace hydrogenuhličitanu sodného a draselného, obohacené o minerály, má vliv na rychlost a rychlostní vytrvalost u elitních fotbalistů. Zlepšení anaerobního výkonu bylo způsobeno zvýšeným klidovým pH krve a hladinami bikarbonátů.

minerals

 

Proč je důležité minerály doplňovat?

Minerály jsou nezbytné pro širokou škálu metabolických a fyziologických procesů v lidském těle. Některé z fyziologických rolí minerálů důležitých pro sportovce zahrnují jejich zapojení do:

  • svalové kontrakce,
  • normálního srdečního rytmu,
  • vedení nervových impulsů,
  • transportu kyslíku,
  • oxidativní fosforylace,
  • aktivace enzymů,
  • imunitních funkcí,
  • antioxidační aktivity,
  • zdraví kostí a
  • acidobazické rovnováhy.

 

Vápník je důležitý pro zdraví kostí a svalů, draslík reguluje rovnováhu tekutin a nervové funkce. Na nedostatek vápníku může tělo reagovat bolestí svalů nebo kostí (zejména v zádech a na krku), dále lámavostí nehtů, zvýšenou kazivostí zubů, nervozitou, depresivními stavy, vysokým krevním tlakem, necitlivostí a svalovými křečemi.

vapnik

 

Hořčík hraje roli v mnoha biochemických reakcích v těle, včetně tvorby energie. Hořčík je důležitý pro naše svaly a jejich kontrakce, stejně tak i pro přenos nervových vzruchů. Nedostatek hořčíku se projevuje třeba zvýšenou únavou, podrážděností, náladovostí nebo svalovými křečemi.

horcik

 

Draslík se podílí na stabilitě vnitřního prostředí, na správné funkci nervového a svalového systému a na udržování normálního tlaku krve. Nevyrovnaná hladina draslíku může způsobit svalovou slabost či nepravidelný srdeční rytmus.

draslik

 

Železo patří mezi tzv. stopové prvky (tělo je potřebuje v malém množství. Železo je naprosto nezbytné pro správnou funkci buněk v těle. Potřebujeme jej především pro transport kyslíku po těle. Při nedostatku železa se objeví příznaky jako je únava a nedostatek energie, zimomřivost, zadýchávání se při námaze, bolesti hlavy, bledost kůže a sliznic, vypadávání vlasů, hučení v uších atd.

zelezo

 

Zinek je stopový prvek, který je důležitý pro podporu imunitního systému a ochranu před volnými radikály. Zinek je nezbytný i pro krásné vlasy, nehty a kůži. Při nedostatku zinku bývá hojení ran problematické a zdlouhavé. Při nedostatku zinku se objeví snížení intenzity chuťových vjemů, ztráta chuti k jídlu, kožní změny (dermatitida), zhoršené hojení ran, vypadávání vlasů, zvýšená náchylnost k infekcím, zpomalení růstu, neuropsychologické poruchy, a v neposlední řadě i poruchy sexuálního vývoje.

zinek

Alkalické minerály můžeme získat z potravy, zejména z ovoce a zeleniny, ale někdy to nemusí být dostatečné, zejména pro sportovce, kteří mají zvýšené energetické a nutriční potřeby. Proto může být užitečné doplnit stravu o alkalickou směs minerálů.

Při výběru doplňku stravy s alkalickými minerály je důležité vybrat produkt od důvěryhodného výrobce a vždy dodržovat doporučené dávkování. Můžeme vřele doporučit BASIC MINERALS značky SPONSER, která obsahuje optimální kombinaci důležitých minerálů. S vápníkem, hořčíkem, zinkem a železem. Bez přidaného cukru či sladidel a bez laktózy.

 

Kdo může nejvíce těžit z užívání BASIC MINERALS?

BASIC MINERALS jsou v dnešní uspěchané době vhodné téměř pro každého dospělého člověka, protože pomáhají doplnit minerály, o které přijdeme v důsledku působení stresu a zvýšeného pocení. V tabulce níže můžete vidět, kdy je doplnění minerálů obzvláště důležité.

Rádi bychom však upozornili na to, že minerály by se měly užívat s odstupem od jídla (minimálně hodinu). K strávení potravy potřebujeme v žaludku nízké pH. Při pití vody s minerály ihned po jídle nejen zvyšujeme objem žaludku a tlak, ale také zvyšujeme pH, což nechceme.

Užívání minerálů by měly s lékařem konzultovat osoby trpící renální insuficiencí (narušené funkce ledvin).

 

CS

Závěrem lze říci, že alkalické minerály mohou být užitečnou součástí výživové strategie sportovců. Mohou pomoci zlepšit výkon, podpořit rychlé zotavení a přispět k celkovému zdraví sportovce. Takže pokud hledáte způsoby, jak zvýšit svůj sportovní výkon, doporučujeme BASIC MINERALS vyzkoušet.

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.