Je AMINO EAA vhodné pro Vás?

Aminokyseliny jsou organické kyseliny, jež jsou základní stavební jednotky bílkovin. Aby Vaše tělo správně fungovalo, potřebuje 20 různých druhů aminokyselin. Různé typy aminokyselin a způsob, jakým jsou složeny, určují funkci každého proteinu (proteiny neboli bílkoviny jsou látky tvořené řetězcem vzájemně spojených aminokyselin). Aminokyseliny jsou sloučeniny, které v těle plní mnoho důležitých funkcí, včetně syntézy neurotransmiterů či hormonů, tvorby bílkovin, štěpení potravy, opravy tělesné tkáně a slouží jako zdroj energie.

Tělo vytváří stovky aminokyselin, ale děvět aminokyselin vytvořit nedokáže. Na rozdíl od neesenciálních aminokyselin, které tělo může vytvářet z jiných aminokyselin nebo látek, jsou tedy esenciální aminokyseliny nezbytné pro správnou funkci našeho těla a musí být součástí naší stravy. Arginin a histidin (někdy se uvádí také cystein) jsou semiesenciální aminokyseliny - jejich dodatečný přísun v potravě je nutný v dětském věku, protože v období růstu není jejich syntéza dostatečná.

Esenciální aminokyseliny lze nalézt v mnoha různých potravinách. Nejlepší zdroje aminokyselin se nacházejí v živočišných bílkovinách, jako je hovězí a drůbeží maso a vejce. Živočišné bílkoviny jsou pro vaše tělo nejsnáze vstřebatelné a využitelné.

 eaa

 

Má vůbec smysl brát aminokyseliny?

Lidé se náš často ptají, zda pro ně má užívání aminokyselin smysl. Jsou vhodné právě pro Vás? Podívejme se společně na nejčastější otázky, které nám ohledně aminokyselin klienti pokládají:

 

"Proč užívat aminokyseliny?"

Užívání aminokyselin před tréninkem zajistí potřebné palivo, aby nedocházelo ke spalování svalové hmoty a užití po tréninku již zajistí následnou rychlejší regeneraci svalů. Tělo vyžaduje více aminokyselin také v obdobích stresu, při extrémní fyzické námaze nebo při onemocnění či zranění.

 

"Doporučte mi nějaké kvalitní aminokyseliny, které jsou k dostání na českém trhu."

Špičková švýcarská sportovní výživa Sponser garantuje pro tělo maximální bezpečnost a využitelnost produktů, které nabízí. Sponser má ve svém portfoliu několik produktů na bázi aminokyselin, jejich srovnání můžete najít na fotce na konci tohoto článku. např. AMINO EAA obsahuje všechny esenciální aminokyseliny ve volné formě, které jsou velmi dobře vstřebatelné. Poskytuje všechny potřebné "stavební kameny" proteinů v ideálním poměru.

EAA CHARA

 

"Je lepší užívat proteinové nápoje nebo aminokyseliny?"

Celistvé potraviny bohaté na bílkoviny a proteinové koktejly jsou pro běžnou populaci vždy nejpřirozenějším zdrojem bílkovin, tedy látek, jež převážně tvoří svalovou tkáň. Nicméně v určitých případech je užívání aminokyselin výhodnější, protože je nemusí tělo štěpit a nezatíží tak trávicí ústrojí. Obecně sportovci mají vyšší nároky na živiny než běžná populace a především pokud jim způsobují bílkoviny během sportu problémy, je vhodnější užívat aminokyseliny, které jsou absorbovány do krve velmi rychle, působí jako spouštěče biochemických reakcí a jsou transportovány rovnou do svalových buněk, kde jsou využity jako živiny.

 

"Pro koho je SPONSER AMINO EAA vhodnější než proteinové nápoje?"

Jednoznačně můžeme kapsle doporučit lidem, kteří:

  • sportují, ale hlídají si každou kalorii navíc. AMINO EAA má minimální kalorickou hodnotu.
  • jsou na cestách a nemají možnost si míchat proteinový nápoj.
  • preferují produkty na udržování svalové hmoty bez jakékoli příchutě.
  • mají zhoršené trávení a proteinové nápoje jim dělají problémy.
  • mají alergii nebo intoleranci mléka a mléčných produktů, např. nestráví laktózu či mléčnou bílkovinu.

CS EAA2

 

"Mám zvolit BCAA nebo EAA?"

Pod zkratkou BCAA (Branched Chain Amino Acids) se ukrývají aminokyseliny leucin, izoleucin a valin, tedy esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem. BCAA tedy patří mezi esenciální aminokyseliny a jsou součástí produktů s EAA. Pro budování svalové hmoty (aktivaci proteosyntézy) jsou potřeba nejen BCAA, ale všechny esenciální aminokyseliny, tudíž AMINO EAA je komplexnějším produktem. BCAA jsou oblíbené hlavně u silových sportů, kde jsou takovou "nadstavbou" k proteinovému nápoji a pomáhají navyšovat příjem zmíněných aminokyselin, které výrazně podporují růst svalové hmoty.

 

"Proč se užívá tolik kapslí denně?"

Důvod je ale prostý. Menší tablety se lépe a rychleji vstřebávají oproti větším tabletám, které se vyrábí stlačením pod větším tlakem. Těch spolknete sice méně, ale Vaše tělo bude mít zbytečně větší práci tablety zpracovat a dostaví se nadýmání.

 

Nejste si jisti, které aminokyseliny od firmy Sponser vybrat? Může Vám pomoci přehled v tabulce níže, nebo nás přímo kontaktujte :-)

porovnání amino


 

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.