Hubněte snadněji s MCT oleji

MCT olej je jedním z těch suplementů, který si v posledních letech získal velkou popularitu. Ale co to vlastně je? Jaké jsou jeho složky a výhody? V dnešním blogovém příspěvku se na to podíváme podrobněji.

MCT je zkratka pro "medium-chain triglycerides", což v češtině znamená triglyceridy se středně dlouhým řetězcem. Jde o typ tuků, který se v těle chová jinak než ostatní tuky. Zatímco většina tuků se v těle musí rozložit na menší části, než mohou být vstřebány, MCT tuky se vstřebávají přímo - jdou rovnou do jater. To znamená, že jsou rychle dostupné jako zdroj energie – podobně jako sacharidy, ale bez toho, aby zvyšovaly hladinu cukru v krvi. MCT olej vyžaduje minimální činnost jater, aby se přeměnil přímo na palivo ve formě ketonů.

 

oelj4

MCT olej se skládá ze čtyř hlavních typů triglyceridů se středně dlouhým řetězcem:

  • kapronové kyseliny (C6:0),
  • kyseliny kaprylové (C8:0),
  • kyseliny kaprové (C10:0),
  • laurové kyseliny (C12:0).

MCT olej je olej, který obsahuje převážně nebo výhradně MCT tuky. Různé zdroje MCT oleje mohou mít různé poměry těchto čtyř kyselin.

Kyselina kapronová (C6:0) je nejkratší MCT a je velmi rychle vstřebávána, ale může způsobovat trávicí potíže.

Kyselina kaprylová (C8:0) je také rychle vstřebávána a je považována za nejlepší MCT pro výrobu ketonů, což jsou látky, které tělo využívá jako zdroj energie při nízkém příjmu sacharidů.

Kyselina kaprová (C10:0) je pomaleji vstřebávána než C8:0, ale stále je efektivním zdrojem energie.

Laurová kyselina (C12:0) je nejdelší MCT a chová se více jako dlouhý řetězec tuku, což znamená, že je pomaleji vstřebávána a vyrábí méně ketonů než kratší MCT.

 

IMG-20230831-WA0002

 

V čem je MCT olej unikátní a jaké má výhody oproti jiným olejům?

1. Rychlý zdroj energie: Jak bylo zmíněno výše, MCT tuky jsou rychle vstřebávány a mohou být použity jako rychlý zdroj energie1, což je důvod, proč ho někteří sportovci používají jako doplněk před tréninkem. MCT olej může být obzvláště užitečný pro lidi, kteří mají omezenou schopnost  vstřebávat a používat jiné formy energie.

2. Snižuje únavu: MCT snižují koncentraci kyseliny mléčné v krvi sportovců.2 Oddalují tím svalovou únavu a podporují výkon.

3. Podporuje kognitivní funkce: MCT olej je známý tím, že podporuje tvorbu ketonů v těle (ketogeneze). Ketony jsou alternativní zdroj energie pro mozek a mohou pomoci zlepšit mentální výkonnost a kognitivní funkce mozku a snížit pocit hladu. Užívání MCT oleje zvyšuje schopnost soustředění a koncentrace.3

4. Nezatěžuje trávení: Výhodou MCT oleje je, že nezatěžuje žaludek a zlepšuje metabolismus tuků. Může také přinést výhody pro lidi, kteří mají s trávením tuků problémy, protože je snadněji stravitelný než jiné tuky.4 V porovnání se standardními kokosovými oleji má až 7x lepší a rychlejší vstřebatelnost.

5. Podporuje zažívání: MCT olej podporuje růst prospěšných střevních bakterií a peristaltiku střev, což má pozitivní účinky při zažívacích potížích a schopnosti vstřebávat vitamíny a minerály ze stravy.Navíc zařazením MCT oleje do stravy můžete efektivně využít vitamíny, které jsou rozpustné v tucích (A,D, E, K).

6. Může snižovat LDL cholesterol: Některé studie také naznačují, že MCT může pomoci snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, což může mít příznivý vliv na zdraví srdce.6

7. Má antimikrobiální účinky: In vitro a studie na zvířatech ukazují, že MCT mohou mít antimikrobiální a antifungální účinky.7, 8, 9

8. Pomáhá při hubnutí: MCT olej může snižovat hladinu cukru v krvi.10 Navozuje pocit sytosti.11 Zvyšuje schopnost těla spalovat tuky a zrychluje metabolismus.12

Je třeba mít na paměti, že studie testující účinky MCT oleje stále probíhají a jsou potřeba další výzkumy, nicméně benefity, které přináší užívání MCT oleje, jsou nesporné. Pokud si nejste s užíváním MCT oleje jistí, poraďte se se svým lékařem.

 

VYHODY2

 

Na co lze MCT olej využít a pro koho je vhodný?

MCT olej můžete využít pro přípravu Bulletproof ("neprůstřelné") kávy (kávy s trochou másla, ghí nebo kolagenu), koktejlů, smoothie, džusů, polévek, kaší, omáček i salátů, abyste zlepšili produkci energie a spalování tuků. MCT olej má neutrální chuť.

MCT olej je velmi univerzální a je vhodné jej zařadit do stravy, ať už sportujete, či nikoli, ať jíte běžnou stravu nebo jste na dietě.

MCT olej je také dobrým pomocníkem při stravování:

  • low-carb (nízkosacharidovém),
  • ketózovém,
  • Atkinson,
  • paleo,
  • vegetariánském,
  • veganském.

MCT olej je vhodný pro všechny: dospělé, děti, studenty, těhotné a kojící ženy, diabetiky, vegetariány i vegany.

Ze začátku je lepší užívat nižší dávky, jelikož MCT oleje můžou působit laxativně, a postupně dávku zvyšovat. Za optimální denní dávku se považuje jedna až dvě polévkové lžíce.

 

Vsaďte na nejvyšší kvalitu!

Nejběžnějším zdrojem MCT oleje jsou kokosový olej a palmový olej, ale může se vyrábět také z mléka. Jiné než kokosové MCT oleje nejsou zdaleka tak kvalitní a jejich cena je většinou daleko nižší.

Švýcarská společnost Sponser nabízí prémiový MCT olej vyrobený z kokosového tuku, který se skládá se ze směsi dvou mastných kyselin - 60% kyseliny kaprylové (C8) a 40% kyseliny kaprinové (C10). Není smíchán s jinými oleji, jako ostatní produkty od jiných výrobců.

Je bez přidaných látek, aromat, palmového oleje, lepku, cukru, a umělých konzervačních látek. Bez GMO a 100% veganský. Neobsahuje alergeny.

MCT olej se snadno skladuje, nevyžaduje chlazení a při pokojové teplotě je tekutý. Takže jej můžete mít s sebou na cestách za svými sportovními sny.

IMG-20230831-WA0005

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.