ImmunoGuard - Váš bodyguard ve formě nápoje

Léto je za námi a přichází typické sychravé podzimní dny, kdy se většině z nás nechce nic dělat a nejraději bychom zalezli do postele a četli si knížku. Možná si někteří z Vás pokládají otázku, jak efektivně podpořit svou obranyschopnost, když je sluníčka pomálu a každý okolo Vás pokašlává...

V tomto článku si představíme produkt ImmunoGuard od švýcarské společnosti Sponser, který je mezi našimi zákazníky velmi oblíben právě v období podzim-zima-jaro. Podívejme se společně blíže, co tento nápoj obsahuje:

Upozornění: V případě, že na sobě pocítíte příznaky jakékoli nemoci, navštivte svého lékaře. Tento produkt je pouze doplňkem k pestré a plnohodnotné stravě a v žádném případě nenahrazuje lékařskou péči, není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Informace obsažené na těchto webových stránkách mají pouze informativní a vzdělávací charakter.

 

Houba Ganoderma Lucidum neboli Lesklokorka lesklá je známa pod různými názvy, jako je Reishi (v japonštině), Lingzhi (v čínštině), Král bylin… Tato epická medicinální houba se používá po tisíce let, je to jedna ze široce používaných přísad v tradiční čínské medicíně. V překladu znamená "božská houba nesmrtelnosti" a je jednou z nejcennějších vitálních hub1.

Pro houbu Ganodermu je typický její lesklý klobouček, který může mít oranžovou, červenou, hnědou či načernalou barvu, a dlouhá hnědá noha. Ganoderma se sklízí v plné zralosti, kolem 8-12 měsíců věku.

Ganoderma je bohatá na beta-glukany, polysacharidy, triterpenoidy, fenolické sloučeniny, steroidy a nukleotidy. Obsahuje také komplex esenciálních aminokyselin (tělo si je neumí samo vytvořit) a další důležité látky.

Řadí se mezi významné adaptogeny - pomáhá vyrovnat se s negativními dopady stresu na tělo.

Podporuje přirozenou obranyschopnost.

Ganoderma rovněž reguluje hladinu cholesterolu v krvi a přispívá k normální funkci oběhové soustavy 2, 3, 4. 

Výzkumy potvrzují, že Ganoderma má velký potenciál a mnoho příznivých účinků na zdraví. 5, 6, 7, 8

houba 2

 

Kurkumin je další složkou ImmunoGuardu. Kurkuma je známá jako výrazné koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa) v kari, tradiční indické kořenící směsi či pokrmu.

Existují tisíce studií popisujících benefity kurkumy, které zkoumají především bioaktivní látku zvanou kurkumin, jež se řadí mezi polyfenoly a způsobuje žluté zabarvení kurkumy. Kořen kurkumy obsahuje pouze asi 3 % kurkuminu a pro lidský organizmus je složité ho v přírodní podobě absorbovat9. Pokud chce člověk využít pozitivních účinků kurkuminu, nestačí tedy jen používat kurkumu jako koření, ale je výhodnější užívat extrakt z kurkumy. Nejčastěji se extrakt z kurkumy kombinuje s piperinem (extraktem z černého pepře), jenž dokáže mnohonásobně zvýšit vstřebávání a biodostupnost kurkuminu10.

Obzvláště při sportu dochází při hyperventilaci k velké spotřebě kyslíku a tedy díky mnoha chemickým reakcím ke vzniku volných radikálů. Poškození, které tyto sloučeniny napáchají, je hlavní příčinou svalové bolesti a slabosti, kterou sportovci cítí několik dní po náročném cvičení. Kurkumin je velmi silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům a oxidativnímu stresu11.

Jak vyplývá z výsledků studií, kurkumin podporuje:

  • normální trávení,
  • normální stav kloubů, kostí a pokožky,
  • normální činnost jater,
  • normální činnost kardiovaskulárního systému,
  • normální činnost nervové soustavy
  • normální činnost dýchacího systému.

Užívání kurkuminu by měli konzultovat s lékařem lidé se žlučovými kameny, onemocněním jater. Opatrní by měli být také cukrovkáři a lidé cca 2 týdny před operací. Kurkumin není vhodný pro těhotné a kojící ženy a malé děti.

kurkuma

 

Nukleotidy jsou základními stavebními kameny při buněčné replikaci - tvorbě kopií molekuly RNA či DNA, která probíhá před dělením buněk. Tímto procesem se přenáší genetická informace do nově vzniklých buněk12. Nukleotidy tedy hrají ústřední roli, kdykoli je třeba vytvořit nové buňky, například bílé krvinky. Bílé krvinky jsou obecně součástí krve a řadí se mezi buňky imunitního systému - hrají rozhodující úlohu při obraně organismu proti infekcím13.

Nukleotidy se kromě přenosu genetické informace podílí na řadě dalších procesů, například jsou krátkodobými přenašeči energie, aktivátory molekul v řadě biosyntéz, jsou součástí některých enzymů (biokatalyzátorů) a specifické nukleotidy jako také signálními molekulami14.

Nukleotidy přispívají ke kvalitní střevní flóře a sliznice střeva15. A dobrá kondice střev je klíčová pro kondici celého těla, protože střeva jsou zodpovědná za cca 80 % naší imunity a za správné vstřebávání živin16.

Zvýšené množství nukleotidů lidské tělo potřebuje:

  • v těhotenství a kojení17,
  • v obdobích vývoje a růstu18,
  • stárnutí19,
  • onemocnění i v období rekonvalescence.
  • K intenzivnější spotřebě nukleotidů dochází také při zvýšeném fyzickém a psychickém výkonu či ve znečištěném životním prostředí.
  • Během období stresu, fyzického vypětí či rychlého růstu se poptávka těla po nukleotidech zvyšuje v důsledku zvýšeného poškození buněk a potřeby produkovat nové buňky nebo provádět opravy tkání20.

Tělo si umí vyrábět nukleotidy samo (jejich tvorba je však energeticky náročná), ale přijímá je také ve stravě (živočišné i rostlinné). Nepostradatelným zdrojem nukleotidů je mateřské mléko. Jelikož tělo získává nukleotidy z rostlinné stravy obtížněji, nukleotidy je vhodné doplňovat u veganů a vegetariánů. 

Nukleotidy v ImmunoGuardu pochází z termolyzovaných kvasinek Saccharomyces Cerevisiae. Termolýza (tepelný rozklad) je chemický rozklad způsobený teplem, který zvyšuje nutriční hodnotu kvasničného koncentrátu.

nukleotidy

 

Kvasnice jsou zdrojem dalších obdivuhodných látek, jako jsou např. beta-glukany. Beta-glukany jsou polysacharidy přirozeně se vyskytující v kvasnicích, obilovinách a houbách. Betaglukany z kvasnic mají trochu jinou chemickou strukturu než obilná varianta a liší se svým účinkem. Kvasinkové beta-glukany simulují patogeny, čímž dochází k imunitní reakci těla, které tak může rychleji reagovat na aktuální patogeny.

Vrozený imunitní systém reaguje rychlým a nespecifickým způsobem na imunologické hrozby. Následuje pomalejší, ale cílená a specifická reakce nazývaná získaná imunitní reakce.

Objevují se důkazy, že složky stravy, včetně β‐glukanů pocházejících z kvasinek, mohou napomáhat obraně hostitele proti cizorodým látkám modulací aktivity neutrofilů a makrofágů (bílých krvinek). Fungují jako imunomodulátory. Trénink přirozené imunity se týká nově rozpoznaného fenoménu, kdy beta-glukany mohou „trénovat“ vrozené imunitní buňky, takže biologie prekurzorů (látka, která předchází tvorbě jiné látky) určitých bílých krvinek je pozměněna tak, aby vyvolala účinnější imunologickou odpověď. I když byly provedeny různé studie na lidech, stále jsou zapotřebí další studie, aby se plně objasnil vztah mezi suplementací β‐glukanu a imunitní funkcí člověka21.

Některé studie naznačují, že z hlediska imunity je výhodné užívat beta-glukany z kvasnic i po intenzivním cvičení22, 23, 24.

kvasnice

 

Zajímavou složkou ImmunoGuardu je také extrakt z olivových listů. Jedná se o funkční výtažek získaný z listů olivovníku. List olivovníku byl pro medicínské užití poprvé užitý ve Starém Egyptě, kde sloužil jako symbol síly.

Používá se při péči o hladinu cholesterolu, krevní tlak, hladinu triglyceridů a celý kardiovaskulární systém25. Olivové listy jsou bohaté na prospěšné fenolické látky, jako je například oleuropein, který tvoří 6-9 % suché hmoty listů, a hydroxytyrosol. Dalšími složkami jsou jiné secoiridoidy, flavonoidy a triterpeny, složky známé pro svůj antioxidační efekt26.

Hydroxytyrosol je považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů vůbec a chrání buňky před oxidačním poškozením27. Hydroxytyrosol má hodnotu ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – schopnost absorbovat volné radikály poškozující buňky) 68 576 – což je považováno za 15krát vyšší než zelený čaj a 3krát vyšší než CoQ1028.

Studie z roku 2003 prokázala potenciální antimikrobiální efekt olivového listu29, studie z roku 2017 naznačila antibakteriální působení30. Nicméně je potřeba více humánních studií pro potvrzení těchto účinků.

olive

 

Součástí produktu ImmunoGuard jsou rovněž arabinogalaktany, jež představují rozpustnou prebiotickou vlákninu, která podporuje zdravou mikroflóru v trávicím systému31.Tento efekt je navíc podpořen obsahem další rozpustné vlákniny - fruktooligosacharidů.

Arabinogalaktan je ve vodě rozpustný polysacharid vyskytující se ve dřevě modřínů (druh Larix occidentalis). Modřínový arabinogalaktan je velmi bezpečný doplněk stravy, který je velmi dobře snášen. Vláknina je zpracována bez chemikálií a přísad. Vyživuje prospěšné bakterie ve střevě a tím pomáhá udržet zažívací trakt v dobré kondici32.

larix

 

Černý pepř přirozeně obsahuje piperin, který je zodpovědný za pikantnost chuti pepře. Piperin však není pro člověka důležitý pouze jako smyslová molekula. Zdá se, že piperin také zlepšuje vstřebávání dalších živin, jako je kurkumin, a proto se piperin používá v doplňcích stravy a je součástí ImmunoGuardu33.

Černý pepř podporuje normální trávení, a tím napomáhá regulaci tělesné hmotnosti. Piperin tím, že příznivě stimuluje trávicí enzymy slinivky břišní, zvyšuje trávicí kapacitu a výrazně zkracuje dobu průchodu potravy gastrointestinálním traktem34.

Piperin přispívá k normální funkci jater35.

Piperin také může příznivě ovlivňovat centrální nervový systém36.

pepper

 

ImmunoGuard také obsahuje vitamíny D, E, C, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, biotin a vitamín B12 a také minerál zinek. Tyto látky mají mnoho povolených zdravotních tvrzení, v nichž můžeme vypíchnout například to, že vitamíny C, D, B12, kyselina listová a zinek podporují normální funkci imunitního systému. Vitamín C, E a zinek přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem. Kyselina listová a vitamín B12 se podílí na procesu dělení buněk.

 

Sponser ImmunoGuard je tedy doplněk stravy "nadupaný" funkčními bioaktivními látkami, které mohou velmi dobře podpořit Váš imunitní systém. Pokud hledáte správného "společníka" při častém cestování nebo do chladných dnů, ImmunoGuard je ten pravý.

 

 

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.