Káva jako účinná vzpruha pro řidiče?

Možná to znáte. Jedete dlouhé hodiny po dálnici, krajina utíká kolem Vás jako o život, zdá se Vám to už docela monotónní, uděláte si pohodlíčko, přikryjete se mikinou, aby Vám nebyla zima a - mikrospánek je na světě. Na pár okamžiků usnete, aniž byste si to uvědomovali. Někdy stačí vteřina, aby se celý Váš život obrátil vzhůru nohama...

Unavený řidič se není schopný příliš soustředit a pohotově reagovat, když je potřeba. Dlouhodobé řízení bez dostatečného odpočinku může vést k chronické únavě a posléze také k problémům se srdcem, vysokému krevnímu tlaku, nespavosti a dalším zdravotním problémům. Odrazí se to nejen na fyzické, ale také na psychické stránce. Když je člověk dlouhodobě unavený, je větší riziko, že bude trpět depresemi a úzkostí a budete hůře zvládat stres a chovat se agresivně. Proto je nezbytné být před jízdou odpočatý a udržovat se ve formě.

 ospaly

 

Jak je to tedy s tím kofeinem?

Víte jak to dělají kamioňáci a řidiči z povolání, aby vydrželi bdělí a neusínali za volantem? Máme pro vás několik tipů a triků, které někteří používají. Ale než začneme, je třeba upozornit na to, že pokud očekáváte rady typu "vypijte pět Red Bullů a budete v pohodě", tak vás musíme zklamat. Možná by to na chvíli pomohlo, ale srdce by asi Vám tlouklo jako o život a po prvotním wow efektu byste na tom byli ještě hůře než před vypitím tolika energy drinků.

Kofein je pro řidiče jakousi první pomocí. Ať už v podobě kávy, energetických nápojů, čaje nebo pilulek. Kofein je skvělý nástroj proti ospalosti, který rovněž zlepšuje koncentraci. Ale, myslíte si, že je nutné vypít litry a litry kávy? To se dozvíte v odpovědích na nejčastější otázky našich zákazníků, které uvádíme níže:

caj 

1. "Co je vlastně kofein?"

Kofein je purinový alkaloid a jeho nejznámějšími zdroji jsou byliny kávovníku a čajovníku. Rovněž se nachází v guaraně, cesmíně, yerba maté, v ořeších koly a kakaovníku. Při výdeji energie se v těle zvyšuje koncentrace adenosinu, což vede k utlumení nervové soustavy, snížení tlaku a frekvence srdce a navození pocitu ospalosti. Kofein působení adenosinu blokuje a tak dochází ke zvýšení pozornosti a snížení pocitu únavy a ospalosti.

2. "Působí čaj stejně jako káva?"

Kofein a tein (látky s povzbuzujícími účinky) jsou dva různé názvy pro jednu a tutéž látku. Zásadním rozdílem je, že na rozdíl od kávy se v čaji molekuly kofeinu nenachází volně, ale jsou vázány s dalšími látkami, proto se uvolňují pomaleji. V kávě je také třikrát až čtyřikrát vyšší koncentrace molekul kofeinu než v čaji, který navíc obsahuje l-theanin s uvolňujícími účinky. Káva má tudíž silnější povzbuzující účinek než čaj (černý, zelený, bílý). Čaj je vhodný na běžné popíjení během dne, ale "nenakopne" Vás tak jako káva.

3. "Proč na mě už káva nepůsobí?"

Na každého káva působí trochu jinak (močopudně však působí vždy, doporučujeme tedy s kávou vypít i sklenku vody). Tělo si navíc na pravidelný příjem kofeinu může zvyknout a efekt již poté není tak znatelný. Lidé poté mají tendenci zvyšovat denní dávku, aby dosáhli stejného účinku. To však není dobré řešení. Naopak, je lepší některé dny kávu vynechat a místo nich vyzkoušet např. přírodní adaptogeny (ženšen, ašvaganda, maca, eleuterokok,...), případně kvalitní kakao (např. ve formě nápoje s obsahem dalších adaptogenů).

4. "Kolik kofeinu mohu během dne přijmout?"

Denně byste neměli překročit dávku vyšší než 400 mg (což odpovídá zhruba 4 šálkům espressa), přičemž jednorázová dávka kofeinu by neměla být vyšší než 200 mg.

5. "Jaká forma kofeinu je nejlepší?"

Energetické drinky, Coca-Cola a kofeinové bonbony, které jsou běžně dostupné na benzínových pumpách, nejsou příliš dobrou volbou, protože, mimo jiné, silně rozkolísávají hladinu krevního cukru. To může časem přispět k vysokému tlaku, srdečním chorobám, cukrovce a obezitě. Lepší je vyzkoušet přírodní adaptogeny (většinou se užívají 3 týdny a poté se dává 1 týden pauza) a pokud potřebujete opravdu silnou, okamžitou vzpuru, sáhněte po SPONSER ACTIVATOR 200. Tento stimulant zajišťuje nejen rychlý účinek (do 30 minut, s maximálním účinkem po 1 hodině po vypití), ale také dlouhotrvající efekt (až 4 hod). Jedna ampule (25 ml) obsahuje 200 mg kofeinu ve volné formě a také ve vázané formě z guarany, maté a extraktu ze zeleného čaje.

ACTIVATOR 200 můžete mít při jízdě kdykoli u sebe, není potřeba nikde ve frontě čekat, až Vám na benzíně uvaří kávu, případně nepotřebujete žádné náčiní (pokud si kávu vaříte sami). Prostě a jednoduše otevřete a vypijete. Zatím se nám nestalo, že by někomu Aktivátor nechutnal.

6. "Je lepší káva nebo kofeinový stimulant?"

Někteří lidé jsou milovníci kvalitní kávy, jiným káva prostě nechutná. V každém případě má káva jednu velkou nevýhodu, a to je skutečnost, že nevíte, kolik přesně kofeinu jste v jednom šálku přijali. Obsah kofeinu záleží na druhu kávu i na způsobu zpracování zrn a přípravy nápoje. Díky tomu dávka nemusí být dostatečná (necítíte takový efekt) nebo naopak příliš vysoká (můžete pociťovat třes svalů, psychický i fyzický neklid apod.). ACTIVATOR 200 chutná a dodá kofein v takové dávce, která je účinná. Dávku přijatého kofeinu si tak můžete snadno regulovat. Pokud máte velké problémy se žaludkem, doporučujeme vyzkoušet SPONSER CAFFEINE CAPS. V jedné kapsli se nachází menší dávka kofeinu než v Aktivátoru, konkrétně 50 mg. Je tak možné celkovou dávku kofeinu rozfázovat na několik hodin, aniž byste zatížili žaludek (kapsle se rozpouští až ve střevech). V tomto případě "nakopávací efekt" nebude tak velký jako u ACTIVATOR 200, ale pro extra dlouhé trasy to pro zvýšení bdělosti poslouží.

 

ridic

 

Všeho s mírou

Kromě kofeinu existují i další pomocníci, kteří Vás mohou v případě nouze povzbudit. Je možné například vyzkoušet pravý ženšen, což je přírodní adaptogen a energizer. Případně existuje lék Modafinil, který je však na předpis a smí se užívat pouze pod dohledem lékaře. Doporučujeme nejdříve vyzkoušet přírodní alternativy či speciální produkty pro sportovce, než se uchýlíte k používání léků.

Každopádně je nezbytné, aby řidiči dodržovali bezpečné jízdní postupy, naplánovali si dostatek času na odpočinek a udržovali svou bdělost během jízdy. Suplementy a povzbuzující produkty mohou pomoci, ale nikdy by neměly nahradit potřebu pravidelného a kvalitního spánku.

Přejeme Vám šťastnou cestu!

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.