Ideální nápoj pro sportovce - 1. díl

Co a kdy by měl sportovec pít?  Odpověď není tak jednoduchá, záleží totiž na typu sportovní aktivity, době jejího trvání a také na její intenzitě. Řada profi sportovců sází na obyčejnou vodu, my si teď ale ukážeme, že ne vždy je tato volba ideální.

Bez vody samozřejmě není život. Lidské tělo je tvořeno z 50–75 % vodou (obsah vody v těle se mění zejména stářím organismu). Svalnatější jedinci mají vyšší podíl vody, protože svaly obsahují téměř třikrát více vody než tuková tkáň. S postupujícím věkem podíl vody klesá. Při sportovním výkonu dochází k řadě chemických reakcí, při kterých dochází k uvolnění potřebné energie a tepla, které je odváděno z organismu pomocí potu a dechu. Ztrácí se však nejen voda, ale také minerální látky (sodík, chlor, draslík, hořčík, vápník). Ve vnitřním prostředí dochází k přesunu tekutin tam, kde jsou nejvíce potřeba. S tím je spojená i vyšší potřeba elektrolytů (minerálů).

Odborníci radí pít pravidelně, již cca dvě hodiny před výkonem přibližně 500–800 ml. Při obvyklých teplotách do 22 °C u středně náročného sportu totiž člověk vypotí až 2 litry vody za hodinu. S vyšší teplotou a vlhkostí vzduchu pak vypotí ještě více. Proto je potřeba při sportu dbát na včasný příjem tekutin.

 IMG-20210405-WA0001

Sportování a fyzická zátěž zvyšuje ztráty tělesné vody potem a intenzivním dýcháním, tělo takto vydá až 1 litr tekutin za 30 minut. V průběhu fyzické aktivity vzniká přebytečné teplo, jež musí být odváděno, aby nedošlo ke kritickému přehřátí a následně kolapsu.

Při intenzivní fyzické zátěži většinou nestačí doplňovat tekutiny v průběhu aktivity a sportovci jsou tak náchylnější k dehydrataci, která se projevuje zvýšením tělesné teploty, bolestmi hlavy, předčasnou únavou či svalovými křečemi. Tělo přitom ztrácí vodu ještě předtím, než sportovec pocítí žízeň.

Jestliže sportujete pravidelně a Váš sportovní výkon trvá déle než 1–2 hodiny, je vhodné pít iontové nápoje. Iontové nápoje s obsahem minerální látek a glukózy jsou vhodné k doplnění ztráty tekutin a elektrolytů.

Nikdy by však nápoje neměly být příliš chladné, aby nedocházelo k překrvení sliznic. Teplota nápoje by se měla pohybovat okolo 10–12 °C.

Hypotonické nápoje mají dnes velkou oblibu a jsou považovány za nejlepší sportovní nápoje, protože vstřebatelnost iontů z hypotonického nápoje je efektivní a nepůsobí žádné zažívací potíže (jako některé isotonické nápoje). Každý, kdo cvičí déle než 60 minut vysokou intenzitou, by měl tekutiny a minerály doplňovat i pomocí sportovních nápojů. Po hodině cvičení totiž dochází ke ztrátám sodíku, draslíku a dalších elektrolytů. Při běžné zátěži nedojde k vyčerpání těchto látek. To se naopak může jednoduše stát u extra náročných výkonů, jakými jsou například maraton nebo vyčerpávající dlouhé triatlony, které trvají i několik hodin.

Míra osmolality hypotonického nápoje je nižší než má krev. Z toho je patrné, že tyto nápoje jsou vhodné pro doplnění ztracené vody z organismu, která se přeměnila na pot ochlazující organismus. Vysoká teplota znamená nižší míru vyplavování minerálů a tento „řídký pot“ je třeba tělu vynahradit. Nejznámějším hypotonickým nápojem, který Vám můžeme doporučit, je náš COMPETITION DRINK, který splňuje požadavky i těch nejnáročnějších klientů.

11133698_361317177396145_1139896237262606059_n

Nejenže vhodně vykrývá nezbytný pitný režim, ale zároveň podporuje výkon a funguje jako výborný zdroj okamžité energie. Současně obsahuje důležité minerály a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, a to jak během výkonu, tak i po zátěži. Je rozpustný ve vodě, má rozmanité příchutě a je v nabídce i ve velkém, cenově výhodném balení.

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.