Ideální nápoj pro sportovce - 2. díl

Často se setkáváme s klienty, kteří si neví rady s výběrem sportovního nápoje pro sebe nebo své blízké. Rozhodli jsme se pro vás sepsat seznam nejobvyklejších dotazů. Víme, že existuje obrovské množství značek a typů, proto vám poskytneme odpovědi a informace týkající se této problematiky.

Proč se sportovní nápoje rozdělují na tři druhy a nestačí jen jeden?

Základem při rozdělování sportovních nápojů je jejich osmolarita, čili množství osmoticky aktivních látek v rozpouštědle (tj. hustota, koncentrace). Obsah osmoticky aktivních látek (tj. minerálů/elektrolytů) v nápoji se srovnává s obsahem těchto látek v krevní plazmě. Jednoduše různé sportovní nápoje mají jinou koncentraci minerálních látek, vitamínů a energie na jednotku tekutiny. Sportovní nápoje, které mají stejnou osmolaritu jako vnitřní prostředí organismu, se označují jako isotonické nápoje. Je-li osmolarita nápoje nižší, patří do skupiny hypotonických nápojů, pokud naopak výrazně vyšší, jde o nápoje hypertonické.

Kdy zvolit isotonický sportovní nápoj?

Isotonický nápoj se hodí pro sportovní aktivity s krátkodobým (nepřesahuje 60 minut) i opakovaným maximálním zatížením na úrovni anaerobního prahu a výše, bez ohledu na to, zda jde o individuální či kolektivní sport. Isotonický nápoj získal oblibu ve sportech jako je squash, tenis, box, hokej, florbal atd. Důvodem jeho používání je zejména doplnění ztráty elektrolytů (jejich obsah, zejména sodíku a draslíku, je až 2násobný než u nápoje hypotonického) v důsledku pocení v anaerobním zatížení a doplnění energie (zajišťuje optimalizovaný sacharidový mix).  Při vyšší míře užívání by však mohlo dojít k tomu, že tělo v sobě bude mít větší množství minerálů než je potřeba. Člověk by se cítil unavený a jeho výkon by klesl. Isotonické nápoje mají koncentraci, která se podobá krvi. Proto je absorpce tekutiny do krevního řečiště pomalejší než u hypotonického nápoje.

Kdy zvolit hypotonický sportovní nápoj?

Hypotonický nápoj je vhodný při jakékoliv sportovní aktivitě, zejména při delší než 60 minut. Hypotonické nápoje mají koncentraci minerálů nižší než je koncentrace těchto látek v krvi. Proto se tyto nápoje absorbují do krevního oběhu ještě rychleji než isotonické. Primárně se tento typ nápojů používá při trénincích a závodech pro hydrataci těla a doplnění energie. Energii tělo získává ze sacharidového mixu, který je svou kompozicí uzpůsoben tomuto typu aktivit (liší se od sacharidového mixu isotonického nápoje). Hypotonické nápoje jsou velmi vhodné při aktivitách vytrvalostního charakteru. Mohou se užívat např. i během horkých dnů, v horkých pracovních provozech atd.

Co je hypertonický nápoj?

Hypertonický nápoj má koncentraci minerálních látek vyšší než krev, a to může vést k dehydrataci těla. Pro sport jsou hypertonické nápoje nevhodné. Obecně se jedná o nápoje s obsahem sacharidů vyšším než 8 %. Jsou to nealkoholické nápoje, s nimiž se v oblasti sportovních nápojů prakticky nesetkáte. Vzhledem k problému s dehydratací je nevhodné tyto nápoje užívat při běžném cvičení a neuváženým použitím je možné narušit vnitřní elektrolytovou rovnováhu. Za hypertonický nápoj lze považovat také například džus.

Jsem sportovec amatér, stačí mi jen obyčejná voda?

Voda patří mezi tekutiny, které mají koncentraci iontů nižší než krevní plazma. Voda je tedy hypotonická. Velkou předností hypotonických nápojů, tedy i vody je, že se na rozdíl od nápojů isotonických a hypertonických velmi rychle vstřebávají a rychle doplní chybějící tekutiny. Pouze na pití vody se však nelze omezit v případě, že velmi intenzivně sportujete déle než 1,5 hodiny. A to platí i pro amatérské sportovce. Proč? Protože během intenzivního výkonu ztrácíte nejen tekutiny, ale i minerální látky (především sodík a draslík), které v organismu zajišťují tzv. elektrolytovou rovnováhu. Pokud tedy v horku nebo při velmi namáhavém sportu pijete jen vodu, vězte, že spolu s vodou, která z vás odchází, doslova vyplachujete z organismu i minerály. A ty při dalším pití vody znovu a znovu ředíte.

Co znamená dehydratace?

Nedostatek tekutin v těle se projeví únavou, ochlazením těla, zpomalením regenerace organismu a dokonce i svalovými křečemi. Svalové křeče jsou jedním z nejvíc obávaných obtíží při sportu. Vážné nebezpečí nastává, pokud si sportovec těchto varovných signálů nevšímá a snaží se přicházející únavu a malátnost překonat. Takové úsilí zákonitě končí celkovou dehydratací organismu a je vážně nebezpečná.

Můžu namíchat sportovní nápoj i dětem?

Dětský organizmus je velmi citlivý na ztráty tělesných tekutin a riziko dehydratace je vyšší než u dospělých. Při cvičení ve vlhkém a teplém prostředí bývají děti ohroženy více než dospělí.

U dětí je produkce potu nižší a obsahuje méně iontů Na+ a Cl-. Proto se k hydrataci dětí používají méně koncentrované nápoje s nižší hustotou. Při běžném tréninku dětí doporučujeme pro rychlou rehydrataci hypotonický nápoj  SPONSER COMPETITION DRINK .

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.