Jaká tyčinka od Sponseru je pro Vás ta pravá, (ne)ořechová?

Honí Vás často mlsná? Chcete rychle zahnat hlad, bez výčitek? Nemáte čas se najíst? Nevíte, co si dát k jídlu během závodů? Potřebujete sníst během dne více bílkovin? Přemýšlíte, jakou svačinku si vzít s sebou na výlet?

Jestliže jste na některou z otázek odpověděli "ANO", pak je tento článek právě pro Vás. Tyčinky, jakožto svačinku do kapsy, jistě nemusíme nijak dlouze představovat. Jen Vám pomůžeme s výběrem, protože každá tyčinka se používá k určitému účelu, kterému rovněž odpovídá její složení. Když to hodně zjednodušíme, tyčinky můžeme rozdělit na energetické (vysoký podíl sacharidů) a na proteinové (vysoký podíl bílkovin na úkor sacharidů a tuků).

Váháte, jakou tyčinku vybrat? Pomůže Vám obecný přehled s obrázky (pokud Vás zajímají podrobnější informace o tyčince, přejděte na eshop kliknutím na obrázek) i tabulka, kde porovnáváme jednotlivé tyčinky značky Sponser.

Kvalita sportovních tyčinek dostupných na trhu se velmi liší. Není dobré vybírat jen ty nejlevnější, aniž byste blíže prostudovali složení. A ani dobré složení není zárukou kvality, protože výrobce nemusí při výrobě tyčinek používat kvalitní zdroje. Sledujte tedy suroviny, jejich poměr a výživové hodnoty, ale soustřeďte se také na kvalitu značky jako takové. Se Sponserem nemůžete šlápnout vedle.

 

Udržení váhy a nabírání svalové hmoty

Nechcete pouze pít proteinové nápoje a občas potřebujete změnu? Vybírejte proteinové tyčinky s vysokým obsahem bílkovin.

Aby mohla být tyčinka označena jako "proteinová", podle směrnic EU musí mít z celé své energetické hodnoty alespoň 12% podíl bílkovin. Pokud chce výrobce napsat, že tyčinka "obsahuje vysoký podíl bílkovin", pak musí bílkoviny tvořit alespoň 20 % z celkové energetické hodnoty.

Co z toho vyplývá? Že ne každá tyčinka, která má na obale nápis "protein" nebo "proteinová" je plná bílkovin, jak si mnoho lidí představuje. My doporučujeme vybírat proteinové tyčinky, které obsahují minimálně 27 % bílkovin (tedy 27 g bílkovin na 100 g výrobku), aby to mělo smysl.

Nejlepším zdrojem bílkovin v proteinových tyčinkách je mléčný a syrovátkový protein (izolát, hydrolyzát, koncentrát) nebo kasein (déle zasytí) či vaječný bílek. Tyto zdroje tělo umí nejlépe využít na stavbu svalové tkáně (pokud na ně máte alergii, zvolte tyčinku veganskou).

Pokud jste vegani, pak se zaměřte spíše na rostlinné bílkoviny bez obsahu lepku, jako je např. rýžový nebo hrachový. Rostlinné zdroje bílkovin bývají pro někoho hůře stravitelné a mají méně příznivého zastoupení některé esenciální aminokyseliny - tudíž je nejvýhodnější kombinace více zdrojů rostlinných bílkovin v tyčince, nebo jíst různé druhy vegan tyčinek.

Pokud máte časté a náročné tréninky, nemáte žádná dietní omezení a potřebujete dosáhnout co největšího objemu svalů nebo prostě přibrat, můžete si v tréninkový den dát proteinovou tyčinku i s vyšším podílem sacharidů (potřebných pro regeneraci energetických zásob v organismu). Obecně se pro většinu lidí doporučuje obsah sacharidů cca 1742 % z celkové energetické hodnoty tyčinky (tj. 17-42 g na 100 g produktu).

Pokud 60g proteinová tyčinka obsahuje přibližně 5–10 g tuku, je to v pořádku. Po tréninku jezte raději proteinové tyčinky s nižším obsahem tuku.

hubnuti crunchy 36bar
50bar vegan

 

Hubnutí

Pokud jste příznivci low carb diety nebo držíte keto dietu, budete jistě usilovat o co nejnižší obsah sacharidů, respektive cukru. V tomto případě doporučujeme jíst jako svačinku tyčinky, kdy 60g obsahuje cca do 2 g cukru. Aby měla tyčinka sladkou chuť, využívá se klasický zdroj rychlých cukrů (glukóza, fruktóza nebo glukózo-fruktózový sirup).

Aby však výrobci snížili energetickou hodnotu, část cukrů často nahrazují sladidly (polyoly). Někdo tráví přírodní sladidla, jako je např. maltitol či erythritol, dobře, někoho mohou nadýmat. Dle našich zkušeností bývají nejlépe snášeny steviol-glykosidy. Někteřé lidé dávají přednost při dietě tyčinkám s umělými sladidly, dle referencí od klientů je nejlépe snášena sukralóza.

Při redukci váhy doporučujeme sáhnout po tyčince s nízkým obsahem tuku, tedy maximálně 20 % z celkové energetické hodnoty produktu. Low carb a keto tyčinky by měly mít vyšší obsah tuku než sacharidů.

hubnuti 50bar vegan

 

Předstartovní / závodní jídlo

Možná máte cca hodinu do startu a přemýšlíte, co byste měli sníst, abyste měli po dobu závodu dostatek energie, ale na druhou stranu aby Vám nebylo těžko a zle od žaludku. Máme zkušenost, že někdo kvůli nervozitě prostě nemůže pozřít žádné pevné jídlo. V tom případě je lepší připravit mírně teplou, řidší Power Porridge kaši (lze rozmixovat) a po lžičkách sníst. Někdy je ale situace, kdy nemáte možnost ani čas něco připravovat (ačkoli si můžete kaši připravit už doma a vzít ji s sebou), nebo nemáte rádi kaše, a tak byste potřebovali mít něco po ruce. K tomuto účelu se hodí tyčinky speciálně vytvořené pro závodní dny.

Jsou plné velmi snadno vstřebatelných sacharidů, jak jednoduchých, tak komplexních, takže budete plni energie po dlouhou dobu.. Zde velmi záleží na konkrétních ingrediencích a způsobu jejich zpracování, tím se jednotlivé značky od sebe liší. Doporučujeme, aby tyčinka obsahovala málo proteinů i tuků (nechceme zatížit trávení). Jedinou výjimkou mezi tuky jsou MCT oleje, které se tráví jinak než běžné tuky. Je to rychlý a dobře stravitelný zdroj energie.

U závodních Sponser tyčinek jsme za mnoho let nezaznamenali jediný případ, kdy by někomu tyčinka nevyhovovala. Máme vyzkoušené, že oproti konkurenčním tyčinkám má High Energy větší efekt a stačí jí sníst menší množství.

Závodní tyčinky dodají energii na dlouhou dobu, pro kratší závody můžete jako alternativu zvolit energetické gely.

energie cereal cerealplus2
oat

 

Svačinka při turistice, lyžování, lezení po skalách,...

Na dlouhé túry je nejlepší se opravdu dobře vybavit. Do baťůžku si přihoďte tyčinku nabitou především komplexními sacharidy, jako jsou ovesné vločky, různé škroby atd. Za účelem dlouhodobého pocitu sytosti se nemusíte bát sníst tyčinku s vyšším obsahem tuku.

Pokud se chystáte vyrazit někam na cestu a nevíte, co si zabalit s sebou, můžete se inspirovat v našem blogovém článku.

cereal cerealplus2 oat
energie pure2

 

Dezert do kanceláře

V případě, že jíte tyčinku třeba v práci během dne a chcete, aby Vám dodala postupně energii a zasytila na delší dobu, je dobré volit proteinovou tyčinku s nižším obsahem cukru. Pokud bude mít např. 60g tyčinka do 5 g cukru, mělo být to být v pořádku.

hubnuti crunchy vegan
50bar 36bar

 

Místo sladkostí - pro děti

Dětský organismus, vzhledem ke své velikosti, nepotřebuje tolik bílkovin jako dospělý. Dětem stačí bíkoviny přijaté v rámci pestré a vyvážené stravy. Takže místo proteinových tyčinek doporučujeme malým dětem cereální tyčky či tyčinky ze zcela přírodních ingrediencí (mandle, med, rozinky, datle atd. - mají sice více cukru, ale je to pro tělo zcela přirozený zdroj a není třeba se obávat). O zařazení proteinových tyčinek do jídelníčku můžeme uvažovat spíše až u dospívající sportující mládeže.

Důležité je vybírat tyčinky bez umělých sladidel.

pure2 cereal oat
energie vegan

 

 

 

 

 

 

 

Sportovní tyčinky jsou velmi praktickou svačinkou, kterou můžete mít kdykoli a kdekoli u sebe. Takže hlad nebude mít šanci.

Níže najdete podrobné porovnání jednotlivých tyčinek Sponser. A pokud se Vám tyčinky omrzely a chcete zkusit nějaké mlsání, které je zdravější a kvalitnější než mlsky v obchodech, doporučujeme vyzkoušet lahodné mandle v proteinové čokoládě nebo naše veganské proteinové brownie. Akorát upozorňujeme, že Vám doma dlouho nevydrží, jakmile na ně přijde zbytek rodiny :-)

bar comparison

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.