Vytvarujte si tělo aneb jak odbourat tuk a nabrat svaly

Pokud chcete snížit svou hmotnost a procento tělesného tuku, musíte především dosáhnout záporné energetické bilance. K tomu existují dvě možnosti, ideálně v kombinaci. Na jedné straně zvyšte výdej kalorií pomocí větší fyzické aktivity. Na druhé straně minimalizujte svůj kalorický příjem.

Zvýšení kalorického výdeje - silový nebo vytrvalostní trénink?

Fyzická aktivita by neměla být pouze čistým prostředkem ke zvýšení energetického výdeje, ale v ideálním případě by měla zahrnovat i specifický silový trénink za účelem budování svalové hmoty. Vzhledem k tomu, že svaly spalují více kalorií než tuková tkáň i v klidovém stavu, zvýšení svalové hmoty vede k vyšší rychlosti bazálního metabolismu neboli denní spotřebě kalorií.

Navíc je dnes již dobře prokázáno, že takzvané vysoce intenzivní intervalové tréninky (HIIT) jsou z hlediska spalování kalorií a redukce tuku účinnější než středně dlouhé vytrvalostní jednotky. HIIT je charakterizován krátkými intenzivními intervaly, např. 10 x 60 vteřin při 90% maximální tepové frekvenci, přičemž v každém z nich je 60vteřinová přestávka. Zřejmě nezáleží na tom, zda trénujete s prázdnými energetickými zásobami, nebo ve stavu nasycení, protože spalování kalorií po tréninku zůstává zvýšené po delší dobu ("afterburning effect"). Současně by se měla jíst vyvážená strava s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů. Na rozdíl od dlouhých vytrvalostních jednotek je trénink HIIT časově efektivnější, zvlášť v dnešní uspěchané době.

hubnuti4

 

Snížení kalorického příjmu - trojí účinek zvýšeného příjmu bílkovin.

Po výživové stránce je při hubnutí nejjednodušším a nejúčinnějším přístupem zvýšení obsahu bílkovin ve stravě. V současné době existuje množství klinických údajů, které dokazují, že bílkoviny tělo dobře zasytí, jejich příjem je důležitý pro budování svalové hmoty a navíc mají termogenní účinek (mírné zvyšují tělesnou teplotu, přičemž se zrychluje metabolismus).

-  Ve srovnání s tuky nebo sacharidy bílkoviny vyžadují více energie na trávení: přibližně 20-30 % kalorií z bílkovin je potřeba na jejich trávení a spálení ve formě tepla (termogeneze). U sacharidů je to asi 5-10 % jejich kalorického obsahu.

-  Bílkoviny se tráví pomaleji než sacharidy, což prodlužuje pocit sytosti a udržuje nižší hladinu inzulinu. To následně podporuje metabolismus tuků.

-  Bílkoviny podporují budování a udržování svalové hmoty. Vzhledem k tomu, že bílkoviny tělo využívá jako zdroj energie i při záporné celkové energetické bilanci, je procentuální zvýšení příjmu bílkovin během diety o to důležitější.

-  Zvýšení příjmu bílkovin je ještě důležitější pro osoby na vegetariánské nebo veganské stravě. Vzhledem k nižší hodnotě rostlinných bílkovin ve srovnání s živočišnými je nutná kombinace několika zdrojů a mírně vyšší příjem veganských bílkovin.

 

Sponser Vám pomůže na cestě za vysněnou postavou

Nejen cvičení a pestrá strava bohatá na bílkoviny a zeleninu přispěje ke štíhlé postavě. Švýcarská sportovní výživa Sponser nabízí několik doplňků stravy na podporu hubnutí, rýsování svalů a nabírání svalové hmoty, které byly vyvinuty týmem specialistů v oblasti výživy ve spolupráci s lékaři a sportovci.

 

SPONSER BODY SHAPER - doplněk pro rýsování svalů a podporu jater - koupit ZDE SPONSER LIPOX BURNER - účinný spalovač tuků - koupit ZDE SPONSER LOW CARB BURNER - sportovní nápoj při hubnutí - koupit ZDE
BODY SHAPER BEZ LIPOX BEZ BURNER BEZ
SPONSER LOW CARB PROTEIN SHAKE - proteinový nápoj podporující redukci váhy - koupit ZDE SPONSER PROTEIN LOW CARB BAR - nízkokalorická svačinka - koupit ZDE SPONSER CARNIPURE - čistý L-karnitin do nápojů - koupit ZDE
lowcarb shake bez Uo-UeoXQ_1 11261-1

 

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.